:

Vad händer om en tidning förtalar någon?

Innehållsförteckning:

  1. Vad händer om en tidning förtalar någon?
  2. Vad gäller vid förtal?
  3. Vad anses som förolämpning?
  4. Kan förtal vara sant?
  5. Vem kan anmäla förtal?
  6. Vad är Ärekränkningsbrott?
  7. Vad säger lagen om ärekränkning?

Vad händer om en tidning förtalar någon?

Straffet för brott av normalgraden är böter. Om brottet är att anse som grovt ska det rubriceras som grovt förtal. Påföljden kan då bestämmas till böter eller fängelse i högst två år.

Vad gäller vid förtal?

Straffet för förtal är böter. Den som döms för grovt förtal kan få böter eller fängelse i upp till två år. Straffet för förolämpning är böter. Om förolämpningen bedöms som grov kan straffet bli böter eller fängelse i upp till sex månader.

Vad anses som förolämpning?

För förolämpning döms den som riktar beskyllning, nedsättande uttalande eller förödmjukande beteende mot någon annan, om gärningen är ägnad att kränka den andres självkänsla eller värdighet. Det regleras i brottsbalken 5 kap. 3 §. En straffbar förolämpning kan uttryckas genom bland annat ord.

Kan förtal vara sant?

Att skriva något som är sant, och som kan få omgivningen att nedvärdera personen, kan också vara förtal. Det som är speciellt med nätet, till skillnad från om någon viskar något till någon utanför klassrummet, är att det som läggs upp på nätet kan spridas blixtsnabbt, till hur många som helst.

Vem kan anmäla förtal?

Om man utpekar någon som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller annars lämnar uppgifter ägnade att utsätta personen för andras missaktning, kan man dömas för förtal (5 kap. 1 § BrB). Utpekandet ska vara av allvarlig art, det kan exempelvis vara fråga om spridning av integritetskränkande uppgifter.

Vad är Ärekränkningsbrott?

Gemensam benämning på förtal och förolämpning. Förtal, muntligt eller skriftligt, sker när någon utan särskild grund pekar ut en annan person som brottslig eller lämnar nedsättande uppgifter om personen. Förolämpning är en kränkning som riktas direkt mot en person, genom nedsättande omdömen eller liknande.

Vad säger lagen om ärekränkning?

2 § Den som i annat fall än som sägs i 1 eller 1 a § för bort eller spärrar in någon eller på annat sätt berövar honom eller henne friheten, döms för olaga frihetsberövande till fängelse, lägst ett och högst tio år. Är brottet mindre grovt, döms till böter eller fängelse i högst två år. Lag (2002:436).