:

Vad är palliativ vård Socialstyrelsen?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är palliativ vård Socialstyrelsen?
  2. Vilka påståenden stämmer in på palliativ vård?
  3. Vad ingår i begreppet palliativ vård?
  4. Vad menas med allmän palliativ vård?
  5. Vad innebär de fyra hörnstenarna i palliativ vård?
  6. Vad gäller vid palliativ vård?
  7. Vad är en God palliativ vård?
  8. Vad innebär palliativ vård i livets slutskede?
  9. Vad innebär palliativ vård för barn?
  10. När Kan du börja med palliativ vård?

Vad är palliativ vård Socialstyrelsen?

Socialstyrelsen har tagit fram ett nationellt kunskapsstöd till hälso- och sjukvården och socialtjänsten om palliativ vård i livets slutskede. Det är vård som ska lindra lidandet och förbättra livskvaliteten den sista tiden i livet, för dig som har en obotlig sjukdom. nedsatt rörlighet.

Vilka påståenden stämmer in på palliativ vård?

Palliativ vård innebär att:

  • lindra smärta och andra plågsamma symtom.
  • bekräfta livet och betrakta döden som en normal process.
  • inte påskynda eller fördröja döden.
  • integrera de psykosociala och andliga aspekterna av patientvården.
  • stödja patienten i att leva så aktivt som möjligt fram till döden.

Vad ingår i begreppet palliativ vård?

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är palliativ vård ett förhållningssätt för bästa möjliga livskvalitet i samband med livshotande sjukdom. Palliativ vård förebygger och lindrar lidande genom att tidigt upptäcka, bedöma och behandla smärta och andra plågsamma symtom.

Vad menas med allmän palliativ vård?

Term: Palliativ vård Definition: hälso- och sjukvård i syfte att lindra lidande och främja livskvaliteten för patienter med progressiv, obotlig sjukdom eller skada och som innebär beaktande av fysiska, psykiska, sociala och existentiella behov samt organiserat stöd till närstående.

Vad innebär de fyra hörnstenarna i palliativ vård?

En god palliativ vård utgår från de fyra hörnstenarna symtomlindring, multiprofessionellt samarbete, kommunikation och relation samt stöd till närstående.

Vad gäller vid palliativ vård?

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är palliativ vård ett förhållningssätt för bästa möjliga livskvalitet i samband med livshotande sjukdom. Palliativ vård förebygger och lindrar lidande genom att tidigt upptäcka, bedöma och behandla smärta och andra plågsamma symtom.

Vad är en God palliativ vård?

  • En god palliativ vård utgår från de fyra hörnstenarna symtomlindring, multiprofessionellt samarbete, kommunikation och relation samt stöd till närstående. Vården ska omfatta alla, oavsett ålder och diagnos.

Vad innebär palliativ vård i livets slutskede?

  • Palliativ vård i livets slutskede. Vård i livets slutskede innebär att sjukdomen inte längre kan bromsas. Läkaren samråder med dig och eventuella närstående om du är i livets slutskede, vad det innebär och hur de symtom du har kan lindras.

Vad innebär palliativ vård för barn?

  • Definition av palliativ vård för barn enligt WHO. WHO har antagit en definition av palliativ vård för barn. Enligt denna definition innebär palliativ vård för barn följande: en total omvårdnad av barnets kropp och själ samt ett stöd åt barnets familj.

När Kan du börja med palliativ vård?

  • Den palliativa vården kan påbörjas i samband med att du får diagnosen om det redan då är klart att du har en livshotande sjukdom som inte går att bota. Palliativ vård kan kombineras med annan behandling för att bromsa sjukdomen. Tillsammans kan behandlingarna göra att du kan leva nästan som vanligt i månader eller år.