:

Vad är definitionen av jämställdhet?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är definitionen av jämställdhet?
  2. Vad är reell jämställdhet?
  3. Kan ekonomisk jämlikhet uppnås i samhället?
  4. Vad innebär Könskodning?
  5. Vad menas med Könsnorm?

Vad är definitionen av jämställdhet?

Jämställdhet handlar om att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Området omfattar bland annat frågor som makt, inflytande, ekonomi, hälsa, utbildning, arbete och fysisk integritet.

Vad är reell jämställdhet?

Reell jämställdhet har till innebörd om kvinnor och män i verkligheten delar på makt, inflytande, rättigheter och skyldigheter i vårt samhälle.

Kan ekonomisk jämlikhet uppnås i samhället?

Ojämlikhet mellan könen är ett grundläggande förnekande av kvinnors rättigheter och ett av skälen till varför människor fortfarande lever i fattigdom. Trots stora framsteg finns ännu inget land i världen som har lyckats uppnå ekonomisk jämställdhet mellan kvinnor och män.

Vad innebär Könskodning?

Könskodning ser vi också som ett diskursivt begrepp som säger att något laddas med könade symboler, mening och uteslutningar i en viss praktik. De ses, om inte bara med ord, som inlägg i på- gående samtal om kön.

Vad menas med Könsnorm?

Förenklat kan man förklara ”Kön” som det biologiska kön man får vid födsel. ... Enkelt beskrivet så är genus det som man brukar kalla det sociala- och kulturella könet. Detta beskriver då hur en persons identitet påverkas av könsnormerna i samhället, så som maskulina eller feminina normer.