:

Hur lång tid tar prövningstillstånd hovrätten?

Innehållsförteckning:

  1. Hur lång tid tar prövningstillstånd hovrätten?
  2. Hur lång tid tar en överklagan?
  3. Hur lång tid innan hovrätten meddelar prövningstillstånd?
  4. Vad krävs för att ett mål ska komma upp i domstolen?
  5. Hur lång tid tar prövningstillstånd?
  6. Hur lång tid innan dom vunnit laga kraft?
  7. Vilka fall har Högsta domstolen tagit upp?
  8. Hur lång tid tar ett överklagande i Migrationsdomstolen?

Hur lång tid tar prövningstillstånd hovrätten?

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! I regeringens riktlinjer för Sveriges domstolar 2021 samt regeringens riktlinjer för Sveriges domstolar 2022 anges att frågan om prövningstillstånd i 75 % av de tvistemål som överklagas till hovrätten ska ta högst två månader att avgöra.

Hur lång tid tar en överklagan?

Hovrätten strävar efter att avgöra mål så effektivt som möjligt. I regeringens regleringsbrev för budgetåret 2020 avseende Sveriges Domstolar så framgår det att 75 % av brottmålen ska avgöras inom fem månader.

Hur lång tid innan hovrätten meddelar prövningstillstånd?

Hovrätten strävar efter att avgöra samtliga mål så snabbt som möjligt. Din fråga handlar om ett överklagande av en brottmålsdom vilket i regel är den måltypen som avgörs snabbast. I regeringens riktlinjer för Sveriges domstolar 2018 står att ett brottmål som prövas i hovrätten ska som längst ta fem månader att avgöra.

Vad krävs för att ett mål ska komma upp i domstolen?

För att Högsta domstolen ska pröva målet krävs i regel att Högsta domstolen först har lämnat s.k. prövningstillstånd. Om Högsta domstolen beslutar att inte meddela prövningstillstånd kan det beslutet inte överklagas, hovrättens avgörande är då det som gäller.

Hur lång tid tar prövningstillstånd?

lång tid tar det Högsta domstolen fattar i normalfallet beslut i frågan om prövningstillstånd efter cirka 1 månad från det att överklagandet kom in till domstolen. Beslutet fattas av ett eller flera justitieråd.

Hur lång tid innan dom vunnit laga kraft?

När tiden för överklagande har gått ut eller om den inte är överklagningsbar har en dom (eller ett beslut) vunnit laga kraft. Därefter kan domen verkställas.

Vilka fall har Högsta domstolen tagit upp?

Högsta domstolens funktion Allmänna domstolar handlägger huvudsakligen tvistemål, brottmål och domstolsärenden. Målen och ärendena inleds normalt vid någon av landets tingsrätter. Tingsrättens avgöranden kan överklagas till hovrätten och hovrättens avgöranden till Högsta domstolen.

Hur lång tid tar ett överklagande i Migrationsdomstolen?

Enligt regleringsbrevet ska migrationsdomstolarna avgöra 90 procent av asylmålen inom fyra månader och 90 procent av övriga migrationsmål inom fem månader. Men sedan 2016 har handläggningstiderna ökat kraftigt och uppgick 2019 till i genomsnitt 21 månader.