:

Vad innefattar ett skadestånd vid personskada?

Innehållsförteckning:

  1. Vad innefattar ett skadestånd vid personskada?
  2. Vad krävs för att psykiska besvär ska vara att anse som personskada och varför?
  3. Vad betyder skadeståndslagen?
  4. Är SKL dispositiv?
  5. Vad är personskador?
  6. När ska skadeståndslagens bestämmelser tillämpas?
  7. Under vilka förutsättningar kan ersättning för ren förmögenhetsskada jämkas på grund av att den drabbade medverkat till sin skada?
  8. Vad är en personskada?
  9. Vad anses skadeståndet ha för syfte?

Vad innefattar ett skadestånd vid personskada?

Skadestånd för personskada omfattar som regel ersättningar enligt två undergrupper: ersättning för inkomstförlust och kostnader (ekonomisk skada) och ersättning för sveda och värk samt lyte och men jämte särskilda olägenheter (ideell skada).

Vad krävs för att psykiska besvär ska vara att anse som personskada och varför?

För att psykiska besvär skall anses som personskada krävs att en medicinskt påvisbar effekt föreligger. Ersättningsposterna sjukvårdskostnader och andra utgifter samt inkomstförlust avser de ekonomiska förluster någon åsamkas på grund av en personskada.

Vad betyder skadeståndslagen?

Om du har drabbats av en ekonomisk skada som någon annan än du själv har orsakat, kan du ha rätt till skadestånd. Tanken med skadestånd är att den som har drabbats av en ekonomisk skada, på grund av att någon annan har varit vårdslös eller oaktsam, i princip ska försättas i samma läge som innan skadan inträffade.

Är SKL dispositiv?

Kommentar. Paragrafen anger att lagen är dispositiv, och endast används när det inte finns någon annan lag, princip eller avtal som säger något annat.

Vad är personskador?

Kroppslig eller psykisk skada som orsakats av någons handlande. En personskada kan leda till ekonomiska förluster (läkarkostnader, inkomstförlust) och ideella förluster (sveda och värk, lyte och men).

När ska skadeståndslagens bestämmelser tillämpas?

1 § Den som uppsåtligen eller av vårdslöshet vållar personskada eller sakskada skall ersätta skadan. Lag (2001:732). 2 § Den som vållar ren förmögenhetsskada genom brott skall ersätta skadan.

Under vilka förutsättningar kan ersättning för ren förmögenhetsskada jämkas på grund av att den drabbade medverkat till sin skada?

Den som vållar ren förmögenhetsskada genom brott skall ersätta skadan enligt vad i 1–3 §§ är föreskrivet i fråga om person- och sakskada. För skada som vållats genom underlåtenhet att avslöja brott utgår ej ersättning enligt denna lag enbart på den grund att straff för underlåtenheten kan följa enligt 23 kap.

Vad är en personskada?

Kroppslig eller psykisk skada som orsakats av någons handlande. En personskada kan leda till ekonomiska förluster (läkarkostnader, inkomstförlust) och ideella förluster (sveda och värk, lyte och men).

Vad anses skadeståndet ha för syfte?

Den som orsakar en skada (den skadevållande) på någon annans person eller egendom ska som huvudregel ersätta denna skada, dvs försätta denna person (den skadelidande) i samma ekonomiska situation som om skadan aldrig hade skett. Skadeståndet har alltså främst ett reparativt syfte.