:

Vad är en allvarlig händelse?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är en allvarlig händelse?
  2. Vad är krisstöd?
  3. Vilka följder kan en kris få för individen?
  4. Kan man bli av med trauma?
  5. Vad händer efter ett trauma?
  6. Vad är ledorden i dagens krishantering?
  7. Vilken funktion fyller Posom?
  8. Vad kan orsaka trauma?

Vad är en allvarlig händelse?

Vad är en allvarlig händelse? Vad som är svårt eller allvarligt kan vara olika för olika personer. Det kan till exempel vara att förlora arbetet, bli kränkt eller råka ut för en olycka eller ett brott. Att förlora det som gett trygghet, kärlek, identitet, hälsa och välbefinnande kan upplevas svårt för de flesta.

Vad är krisstöd?

Alla människor reagerar olika. En mental förberedelse inför vad man kan utsättas för, kan vara till hjälp. Med krisstöd menas det omedelbara omhändertagandet av en person i kris i form av till exempel avlastningssamtal, samt eventuella efterföljande professionella insatser.

Vilka följder kan en kris få för individen?

En traumatisk händelse som blir för svår för individen att bearbeta kan i förlängningen leda till depression, ångest och/eller så kallad posttraumatiskt stress-syndrom (PTSD). ... Förtvivlan, ångest, depression, ilska och utmattning är vanliga reaktioner.

Kan man bli av med trauma?

Du som har varit med om våldsamma, kränkande eller chockartade händelser kan efteråt få psykiska symtom. Du kan till exempel ha känt dig hotad till livet eller blivit vittne till mycket skrämmande händelser. För en del försvinner symtomen så småningom av sig själv, medan andra kan få psykiska trauman.

Vad händer efter ett trauma?

En annan vanlig reaktion på trauma är sorg eller att känna sig deprimerad. Du kan ha känslor av hopplöshet, förtvivlan, täta gråtattacker, och ibland även tankar skada dig själv. Förlust av intresse för människor och aktiviteter du tidigare tyckte om är vanligt efter trauma.

Vad är ledorden i dagens krishantering?

När en allvarlig och svårhanterlig händelse inträffar på arbetsplatsen är det kris. Det ska vara tydligt vem som gör vad på arbetsplatsen vad gäller första hjälpen och krisstöd. ... Arbetsgivaren ansvarar för att uppgifterna fördelas på lämpliga personer.

Vilken funktion fyller Posom?

Många kommuner har grupper för psykiskt och socialt omhändertagande, POSOM. De kan kallas in av exempelvis en räddningsledare i kommunen.

Vad kan orsaka trauma?

En traumatisk situation kan t. ex. vara en närståendes död, ett självmord i den närmaste kretsen, en allvarlig sjukdom eller skada, en olycka eller våld. Också så kallade nära ögat-situationer eller upplevelser om hot kan orsaka ett psykiskt trauma.