:

Hur beskriver WHO begreppet hälsa?

Innehållsförteckning:

  1. Hur beskriver WHO begreppet hälsa?
  2. Vad menas med begreppet hälsa och ohälsa?
  3. Vad är fysiska hälsa?
  4. Vad menas med ett helhetsperspektiv på hälsa?
  5. Vad är fysisk psykisk och social hälsa?

Hur beskriver WHO begreppet hälsa?

Det övergripande målet för Världshälsoorganisa- tionen, WHO (World Health Organisation), är att alla människor ska uppnå en så god hälsa som möjligt. Hälsa definieras som fysiskt, mentalt och socialt välbefinnande och inte bara frånvaro av sjukdom.

Vad menas med begreppet hälsa och ohälsa?

Hälsa betraktas som ett ”extrinsikalt värde”, det vill säga något som kan bidra till det goda livet och tenderar att befordra välbefinnande och styrka. Ohälsa däremot tenderar att producera ”illabefinnande” och svaghet.

Vad är fysiska hälsa?

Fysisk hälsa handlar om hur kroppen mår. Fungerar den normalt och den är frisk har man en god fysisk hälsa. I dagens moderna samhälle behöver människan mer fysisk aktivitet. Promenader, cykelturer, simning, städning och trädgårdsarbete är exempel på aktiviteter som bidrar till en ökad fysisk hälsa.

Vad menas med ett helhetsperspektiv på hälsa?

Tillsammans formuleras mål och delmål och man kommer överens om vad som kan uppnås. Det kan gälla olika typer av konkreta förändringar i arbets- och livssituationen. Ett mål för många som söker primärvård idag är att öka sin fysiska aktivitetsnivå och där är fysisk aktivitet på recept ett viktigt koncept.

Vad är fysisk psykisk och social hälsa?

WHO definierar hälsa som ”ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande” (1946). Den fysiska hälsan handlar om kroppens mående och hur den fungerar.