:

Vad är metabola syndromet diabetes?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är metabola syndromet diabetes?
  2. Hur bota metabola syndromet?
  3. Vad är metabolt syndrom 1177?
  4. Vilka sjukdomar är metabola?
  5. Vad betyder ordet metabola?
  6. Hur behandlar jag insulinresistens?
  7. Varför får man åldersdiabetes?
  8. Vad är en endokrin sjukdom?
  9. Kan man ha flera autoimmuna sjukdomar?

Vad är metabola syndromet diabetes?

Övervikt är den viktigaste riskfaktorn för metabola syndromet och typ 2 diabetes. Var och en av komponenterna i metabola syndromet ökar risken för kardiovaskulär sjukdom. Då diagnosen metabola syndromet föreligger fullt ut är risken för hjärtinfarkt 5 gånger högre än för normalindividen.

Hur bota metabola syndromet?

Om man via provtagning visat sig ha en eller flera av de riskfaktorer som ingår i det metabola syndromet rekommenderas att man försöker påverka dessa värden genom livsstilsförändringar såsom att sluta röka, gå ned i vikt, minska intaget av snabba kolhydrater, transfetter och mättade fetter samt ökad fysisk aktivitet.

Vad är metabolt syndrom 1177?

Metabola syndromet är ett samlingsbegrepp för riskfaktorer för främst hjärt- och kärlsjukdomar samt stroke. Orsaken till att man myntat samlingsbegreppet är att riskfaktorerna tillsammans utgör en mycket större risk än var för sig. Metabola syndromet är en kombination av följande kriterier: Ökat bukomfång.

Vilka sjukdomar är metabola?

Medfödda metabola sjukdomar är ett samlingsnamn för ärftliga sjukdomar som beror på en medfödd störning i ämnesomsättningen. Man känner till ett tusental sådana sjukdomar som alla är mer eller mindre ovanliga.

Vad betyder ordet metabola?

En metabolstörning är något som hindrar, hämmar eller påverkar kroppens metabolism, det vill säga kroppens ämnesomsättning. Det finns flera olika typer av metabolstörningar.

Hur behandlar jag insulinresistens?

Många människor har högre insulinproduktion än normalt innan de blir sjuka i typ 2-diabetes. En viktig bidragande faktor till utvecklingen av insulinresistens är fetma (särskilt bukfetma) som orsakar ökad förekomst av olika kemiska faktorer, till exempel FFA (fria fettsyror).

Varför får man åldersdiabetes?

Den exakta orsaken till att typ 2-diabetes uppstår är inte känd, men risken att utveckla sjukdomen är ofta ärftlig och påverkas till stor del av hur du lever. Du som har övervikt eller fetma har ökad risk för insulinresistens och typ 2-diabetes.

Vad är en endokrin sjukdom?

Endokrina sjukdomar innefattar sjukdomar i kroppens hormonproducerande körtlar, till exempel könskörtlar, hypofysen och sköldkörteln, metabolism – även kallat ämnesomsättning– samt diabetes.

Kan man ha flera autoimmuna sjukdomar?

Det finns flera autoimmuna sjukdomar som har rökning som gemensam riskfaktor, bland annat reumatoid artrit, SLE och MS. Gifter och lösningsmedel anses också kunna trigga immunförsvaret.