:

På vilket sätt kan kronolekt skilja sig mellan grupper i Sverige?

Innehållsförteckning:

  1. På vilket sätt kan kronolekt skilja sig mellan grupper i Sverige?
  2. Vad är en sociolekter?
  3. Vad innebär den språkliga variationen du valt?
  4. Vad är Språkvariabler?
  5. Vad är Tveksamhetsmarkörer?
  6. Vilka sociolekter finns i Sverige?
  7. Vad tycker folk om sociolekter?
  8. Hur Språkvariation hänger samman med till exempel geografisk och social bakgrund samt ålder och kön?
  9. På vilket sätt kan Sociolekter skapa avstånd?

På vilket sätt kan kronolekt skilja sig mellan grupper i Sverige?

En term, kronolekt, finns redan, som alltså är ett slags tidsmässig motsvarighet till dialekt – olika generationer talar olika kronolekter. Det innebär varianter av samma språk där variationen är ålders- och generationsbaserad. Stockholmskan är i dag ny för varje generation.

Vad är en sociolekter?

Sociolekt syftar på den språkliga variation som utmärker en social grupp. Den är därmed en del av sociolingvistiken. Sociolekter skiljer sig från dialekter, vilka syftar på en regionalt avgränsad variation. ... Den geografiska och den sociala språkliga variationen samverkar på så sätt med varandra.

Vad innebär den språkliga variationen du valt?

Det finns många olika varianter av det svenska språket. Hur du väljer att använda ditt språk påverkas av många olika saker; bland annat av var du är uppväxt, din sociala ställning och din ålder. När man forskar inom området sociologi generaliserar man hur olika gruppers språk skiljer sig åt. ...

Vad är Språkvariabler?

I den första enkäten ombes informanterna säga om textstyckena innehåller språkvariabler som för dem utmärker en dialekt, sociolekt, kronolekt eller standardspråk, och i den andra enkäten ombes informanterna identifiera vilken dialekt som finns representerad i de olika textstyckena.

Vad är Tveksamhetsmarkörer?

En tveksamhetsmarkör är ett ord eller fraser som visar att man inte är riktigt säker på om det man säger stämmer. Exempel på detta är ord som ”kanske”, ”möjligtvis” och ”eventuellt”. Män talar i större utsträckning med dialekt. Kvinnor använder sig inte lika ofta av könsord och svordomar.

Vilka sociolekter finns i Sverige?

I Sverige delas dialekterna upp i sex områden; sydsvenska, götamål, sveamål, gotländska, norrländska och östsvenska (finlandssvenska). Det finns lokala variationer även om det inte alltid går att höra skillnaden för det otränade örat.

Vad tycker folk om sociolekter?

Dialekt och sociolekt väcker fördomar och förväntningar hos dem vi möter. Därför blir språket just en kompetens. Oavsett vad vi själva eller Lernia tycker om saken. ... Märk väl att detta inte alls bara handlar om eventuella utländska brytningar, utan också om svenska dialekter och sociolekter.

Hur Språkvariation hänger samman med till exempel geografisk och social bakgrund samt ålder och kön?

Språket varierar på olika sätt , det beror på exempelvis vilken social bakgrund och kulturell tillhörighet som påverkar människors sätt att tala och skriva. Vilken variation av svenska, som man talar påverkas av vilket geografiskt område man kommer ifrån eller bor i.

På vilket sätt kan Sociolekter skapa avstånd?

På vilket sätt kan sociolekter markera avstånd och samhörighet? Ge tydliga exempel!' Skapa avstånd genom att skilja på jobb och fritid men även genom att skilja på vilken social grupp man tillhör. Det kan även skapa samhörighet om eftersom en person kan skapa gemenskap inom olika sociala grupper.