:

Hur är dom tre olika isotoperna av väte uppbyggda?

Innehållsförteckning:

  1. Hur är dom tre olika isotoperna av väte uppbyggda?
  2. Vad heter Vätets tre olika isotoper?
  3. Varför kan kol ha olika masstal?
  4. Hur förekommer väte i naturen?
  5. Vad är det för skillnad på ett grundämnes olika isotoper?

Hur är dom tre olika isotoperna av väte uppbyggda?

En isotop är atom som innehåller samma antal protoner (samma grundämne) men olika antal neutroner. Beskriv vätets tre isotoper. ... Deuterium är ett tungt väte som innehåller en proton och en neutron. Tritium är extra tunga väteatomer som innehåller en proton och två neutroner och är radioaktivt.

Vad heter Vätets tre olika isotoper?

Förutom 1H är 3He den enda stabila nukliden med fler protoner än neutroner. Väte är det enda grundämnet som har isotoper med olika namn som är i allmänt bruk idag. H brukar kallas för protium, 2H för deuterium och 3H för tritium.

Varför kan kol ha olika masstal?

När man namnger olika isotoper av ett atomslag brukar man lägga ihop antalet protoner och neutroner. Detta värde kallas isotopens masstal. En kolatom med sex protoner och sex neutroner har masstalet 12 och kallas för en kol-12-atom. ... Tre protoner (röda) plus fyra neutroner ger ett masstal på 3+4=7.

Hur förekommer väte i naturen?

Vätgas finns överallt Omkring 93 % av alla atomer i universum är väteatomer. Men det är också det lättaste ämnet, som utgör 76 % av universums massa. Vätgas är också det vanligaste ämnet i solen, men det utgör bara 0,14 % av jordskorpan. Vatten är en förening mellan vätgas och syre.

Vad är det för skillnad på ett grundämnes olika isotoper?

En isotop av ett grundämne är en variant med ett specifikt antal neutroner. ... Olika isotoper av samma ämne har därför vanligen nästan helt identiska kemiska egenskaper, även om masstalet skiljer. Skillnaderna i masstal kan dock innebära att vissa fysikaliska egenskaper, som densitet, smältpunkt och kokpunkt, är olika.