:

Hur gamla är hällristningarna i Tanum?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gamla är hällristningarna i Tanum?
  2. Vilka gjorde hällristningar?
  3. Är Tanums hällristningar?
  4. Hur gamla är hällristningarna?
  5. Hur många hällristningar finns det?
  6. Var Hällristningar målade?

Hur gamla är hällristningarna i Tanum?

När hällristningarna skapades på Tanums hällar, år 1800-500 f. Kr., låg dessa i vattenbrynet. I dag finns de omkring 25-30 meter ovanför havsytan. De hällristningar som ingår i världsarvet är Vitlycke, Aspeberget/Tegneby, Fossum, Litsleby, Gerum och Kalleby.

Vilka gjorde hällristningar?

Inom Norden skiljer man mellan jägarfolkens ristningar och bondefolkens ristningar. De tidigaste hällristningar gjordes av stenåldersjägare, kanske redan så tidigt som 7000 år f.Kr.

Är Tanums hällristningar?

1994 skrevs hällristningsområdet i Tanum in på Unescos världsarvslista. Det var en stor händelse under kommunens 50-åriga livstidoch hällristningsområdet i Tanum är en säregen förhistorisk bildskatt från bronsåldern med mängder av bilder inhuggna i de släta berghällarna.

Hur gamla är hällristningarna?

Hällristningar är figurer och tecken som människor har knackat in i berghällar eller stenblock. De flesta dateras till bronsåldern - för ungefär 3000 år sedan.

Hur många hällristningar finns det?

Hällristningarna är inte ristade utan inhuggna med sten eller järn. De påträffas ofta där kustlinjen låg under stenåldern och inte sällan vid strömmande vatten där jakten och fisket var gott. Från Sverige har ristningar rapporterats från fler än 10 000 platser. Norge har några tusen och Danmark några hundra.

Var Hällristningar målade?

– Traditionellt tror man inte att hällristningarna var målade. När de är helt nyknackade så lyser de väldigt vita på berget, så det kanske räckte på bronsåldern. I dag målar vi dem främst för att visa dem för besökare och för att förhoppningsvis kunna minska skadegörelse genom att folk blir uppmärksamma på dem.