:

Kan Sjögrens syndrom försvinna?

Innehållsförteckning:

  1. Kan Sjögrens syndrom försvinna?
  2. Är ögon slemhinnor?
  3. Är Sjögrens farligt?
  4. Var i ett öga?
  5. Hur ställs diagnosen Sjögrens syndrom?

Kan Sjögrens syndrom försvinna?

Sjukdomen är kronisk, vilket betyder att den inte går att bota, men det finns behandling att få mot symtomen. Sjögrens syndrom är en sjukdom som brukar gå i så kallade skov. Det innebär att man blir bättre och sämre i perioder. Sjögrens syndrom är mycket vanligare hos kvinnor än män.

Är ögon slemhinnor?

Bindehinnan är den slemhinna som täcker den vita delen av ögat och insidorna av ögonlocken. Hinnan hjälper till att hålla ögonlocket och ögat fuktigt, vilket underlättar ögonlockens rörelser.

Är Sjögrens farligt?

Komplikationer och följdsjukdomar. Du som har primärt Sjögrens syndrom har en ökad risk att få sköldkörtelinflammation, atrofisk gastrit med B12-brist och överkänslighet mot gluten. Det är ovanligt, men ibland leder Sjögrens syndrom till inflammationer i inre organ.

Var i ett öga?

Symtom. Det är vanligt att ha ett eller flera av de här besvären när du har en ögoninflammation: Ögat klibbar igen på grund av att det bildas en kladdig vätska i ögat, som kallas var.

Hur ställs diagnosen Sjögrens syndrom?

Den läkare som har beställt blodprov, salivmätning, ögontester och vävnadsprov sammanställer resultatet och ställer en diagnos. Om du uppfyller kriterierna för Sjögrens syndrom får du behandling som lindrar symtomen och tandvårdsstöd.