:

Vad utlöser näthinneavlossning?

Innehållsförteckning:

  1. Vad utlöser näthinneavlossning?
  2. Kan optiker upptäcka näthinneavlossning?
  3. Hur lång tid tar en Näthinneoperation?
  4. Vad händer när näthinnan lossnar?
  5. Hur lång tid tar det innan glaskroppsavlossning försvinner?
  6. Hur upptäcks grå starr?

Vad utlöser näthinneavlossning?

Glaskroppen börjar sjunka ihop när vi blir äldre. Samtidigt blir vävnaden som fäster den i näthinnan svagare. När detta händer kan glaskroppen lossna från näthinnan, så kallad glaskroppsavlossning.

Kan optiker upptäcka näthinneavlossning?

Vid en ögonhälsundersökning tar vi trycket, gör en synfältsmätning, OCT-scanning och fotografering av näthinnan och kan då se floaters/glaskroppsavlossning eller näthinneavlossning. Vid misstanke om något patologiskt remitterar man vidare till en ögonläkare. Välkommen att boka en tid för en ögonhälsoundersökning.

Hur lång tid tar en Näthinneoperation?

Operationen kan ta en eller flera timmar beroende på hur stort ingreppet är. Uppvakning och vård efter operationen pågår i ungefär tre timmar.

Vad händer när näthinnan lossnar?

Om näthinnan lossnar blir den som en mörk skugga i synfältet. Skuggan ökar alltmer och till sist förlorar du detaljseendet. Näthinneavlossning är en akut sjukdom som måste omhändertas och opereras inom ett par dagar.

Hur lång tid tar det innan glaskroppsavlossning försvinner?

Hur lång tid tar en glaskroppsavlossning? Glaskroppsavlossning börjar på ett ögonblick, men kan å andra sidan framskrida till sin slutliga omfattning först inom några dagar eller veckor. Symptomen lindras vanligtvis inom några veckor eller månader.

Hur upptäcks grå starr?

Du ser sämre och suddigare. Du har svårt att se i mörker och behöver mer ljus. Färger blir svagare och mer gulbruna. Du bländas lätt och är känslig för starkt vitt ljus, till exempel ljus från lysrör.