:

Vad är orsaken till Alzheimers sjukdom?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är orsaken till Alzheimers sjukdom?
  2. Var i hjärnan börjar Alzheimers?
  3. Vad är den främsta orsaken till att demenssjukdomar blir allt vanligare i Sverige?
  4. Hur kan Alzheimers sjukdom delas in?
  5. Vad är riskfaktorer för demens och Alzheimers sjukdom?
  6. Vad är de första tecknen på Alzheimers sjukdom?
  7. När börjar Alzheimers sjukdom smygande?

Vad är orsaken till Alzheimers sjukdom?

Högt blodtryck, diabetes och utbildningsnivå är andra faktorer som påverkar risken. Det finns även rent ärftliga former av sjukdomen, så kallade familjär Alzheimers sjukdom. Forskarna har hittat drygt 200 genmutationer, sjukliga förändringar i arvsanlagen, som kan går i arv och som är en direkt orsak till sjukdomen.

Var i hjärnan börjar Alzheimers?

Vid Alzheimers sjukdom bildas små klumpar vid nervtrådarna, sä kallade amyloida plack. Det består främst av beta-amyloid, ett slags protein som även förekommer i en frisk hjärna. Placken uppträder först i hippocampus (hjärnans minnescentrum) och sprider sig efterhand till andra delar av hjärnan.

Vad är den främsta orsaken till att demenssjukdomar blir allt vanligare i Sverige?

Den vanligaste är Alzheimers sjukdom. Demenssjukdomar påverkar det som kallas för kognitionen, det vill säga minnet och förmågan att uppfatta och förstå omvärlden. Orsaken till demenssjukdomar är skador på hjärnan. Demenssjukdomar kallas också för kognitiva sjukdomar.

Hur kan Alzheimers sjukdom delas in?

  • Alzheimers sjukdom kan delas in i typerna familjär och sporadisk. De familjära fallen är relaterade till ärftlighet och har en tidig debut, medan de sporadiska framför allt förekommer i hög ålder. Ungefär hälften av tidigt debuterande Alzheimers sjukdom har den familjära formen.

Vad är riskfaktorer för demens och Alzheimers sjukdom?

  • Rökning, högt blodtryck, diabetes och fetma kan vara riskfaktorer för både vaskulär demens och Alzheimers sjukdom.

Vad är de första tecknen på Alzheimers sjukdom?

  • De första tecknen på Alzheimers sjukdom, förutom försämrat minne, är svårigheter att hitta ord, uttrycka sig och förstå. Svårigheter med tidsuppfattning (år, månad och dag) är vanligt. Så småningom får den drabbade svårigheter med att hitta i omgivningen, att läsa, skriva och räkna eller klara praktiska saker.

När börjar Alzheimers sjukdom smygande?

  • Alzheimers sjukdom börjar smygande. Ofta är det svårt att säga exakt när och hur sjukdomen började. Den börjar vanligtvis med minnessvårigheter, framför allt inom det episodiska minnet, alltså vad man gjorde, sa och tänkte nyss. Det som faller ur minnet kan vara sådant som var man lagt sina nycklar och vad man ätit till middag.