:

Var börjar artros?

Innehållsförteckning:

  1. Var börjar artros?
  2. Hur tidigt kan man få artros?
  3. Hur känns artros i knäna?
  4. Vem får artros?
  5. Vad är bäst för artros?
  6. Vad kan man göra åt artros?

Var börjar artros?

Artros beror på att det skyddande brosket i lederna har försämrad kvalitet. Det gör att drabbade leder gör ont och får sämre rörlighet. Symtomen kommer ofta gradvis med ökande ålder. Det är vanligt att få artros i knän, höfter eller fingrarna.

Hur tidigt kan man få artros?

Sjukdomen är vanligast hos kvinnor och förekomsten av artros ökar med stigande ålder. Anledningen är att brosket naturligt blir tunnare med åren. Artros kan vara ärftligt. Artros förekommer vanligtvis hos äldre som är över 55 men det är viktigt att vara medveten om att det även kan förekomma i andra grupper.

Hur känns artros i knäna?

Vid artros blir brosket ojämnt. Då känns det som om knät hakar upp sig och det kan knäppa och knaka. Risken för att du får ont ökar och området kring knät kan kännas svullet och varmt. Många olika orsaker samverkar och ökar risken att få artros.

Vem får artros?

Vem drabbas Totalt har ungefär 7–800 000 personer i Sverige artros. Man räknar med att 5 % av befolkningen mellan 35 och 54 år har artrosförändringar enligt röntgen. Sjukdomen blir vanligare med stigande ålder även om den också förekommer i yngre åldrar. Män och kvinnor drabbas i lika hög utsträckning.

Vad är bäst för artros?

Artros kan lindras genom att vara fysiskt aktiv, träna styrka och motionera. Det kanske tar emot, eftersom fysisk aktivitet ibland gör extra ont i lederna, men smärtan är inte farlig. Svaga muskler blir i stället starka och lederna blir mindre stela.

Vad kan man göra åt artros?

Råd vid artros

  • Fortsätt att vara aktiv även om det gör ont. Du kan ta två värktabletter (med paracetamol) upp till fyra gånger om dagen för att orka vara aktiv. ...
  • Gå ner i vikt om du är överviktig. ...
  • Det behövs ingen remiss för att besöka en artrosskola eller en sjukgymnast.