:

När uppstod ebola?

Innehållsförteckning:

  1. När uppstod ebola?
  2. Vad kom ebola från?
  3. När upptäcktes virus för första gången?
  4. Hur blir man smittad av ebola?
  5. Hur länge varade ebola?

När uppstod ebola?

I mars 2014 började ett utbrott av ebolafeber i Västafrika. Guinea, Liberia och Sierra Leone drabbades hårt och WHO klassade utbrottet som ett internationellt hot mot människors hälsa (PHEIC, Public Health Emergency of International Concern).

Vad kom ebola från?

Det finns fem varianter beskrivna. Idag anses den naturliga värden vara fladdermöss (fruit bats), men det är inte helt klarlagt. Virus överförs till människor från dessa fladdermöss. Smittvägen är oftast indirekt via hantering av rått kött från andra infekterade djur såsom apor och hjortdjur.

När upptäcktes virus för första gången?

Ett stycke genetisk kod, utan egen cell och ämnesomsättning, men med förmåga att föröka sig, utvecklas och sprida sig över världen. Virus är runt 100 till 1 000 gånger mindre än bakterier och det dröjde till 1930-talet innan de upptäcktes. Då uppfanns elektronmikroskopet som är betydligt starkare än ljusmikroskop.

Hur blir man smittad av ebola?

Hur smittar ebola mellan människor? Ebolavirus smittar framförallt vid mycket nära kontakt med en sjuk person som har tydliga symtom. Smittan är inte luftburen och sprids inte ute i samhället vid vanliga sociala kontakter eller från personer som är smittade men inte fått symtom.

Hur länge varade ebola?

Efter en period på 15 år utan några rapporterade fall återuppstod sjukdomen 1994 och härjade i tre år i Afrika. De stammar av virus som visade sig vid denna period var främst en ny subtyp som identifierades, Ebola ivory coast, och flera utbrott av typen Ebola zaire.