:

Hur började din ALS?

Innehållsförteckning:

  1. Hur började din ALS?
  2. Hur börjar ALS?
  3. Vad är det som orsakar ALS?
  4. Hur fastställs ALS?
  5. Hur får man diagnosen ALS?
  6. Hur dör man i als?
  7. Kan man bota als?

Hur började din ALS?

Att ALS i varje fall delvis kan vara autoimmun har negligerats av forskarvärlden. Patienter med ALS har ofta även andra autoimmuna sjukdomar. Autoimmuna sjukdomar kan utlösas av infektioner, det vet vi. Det finns också en gemensam nämnare mellan hög fysisk aktivitet och fotsvamp (tinea pedis).

Hur börjar ALS?

ALS kan börja på olika ställen i kroppen. Sjukdomen sprider sig sedan över hela kroppen tills man blir helt förlamad. Oftast börjar ALS med att en hand eller fot inte fungerar riktigt som förut. I handen märks det genom att ett finger blir stelt eller svagt.

Vad är det som orsakar ALS?

Idag säger man att mellan 10 och 20 procent av ALS-patienterna har en identifierad genetisk orsak till sjukdomen, medan orsaken ännu är okänd för de resterande 80 till 90 procenten. Den vanligaste ALS-genen heter C9ORF72 och upptäcktes så sent som 2011.

Hur fastställs ALS?

En neurolog ställer diagnosen utifrån sjukdomshistorien, det patienten berättar, samt en klinisk undersökning. Patienten berättar till exempel om en tilltagande svaghet i handen eller armen, om det är patientens enda symptom. Det kan vara en muskelsvaghet och inte en känselstörning eller någon synpåverkan.

Hur får man diagnosen ALS?

Diagnosen för als ställs med klinisk och neurofysiologisk undersökning. Det kan vara väldigt svårt i början av sjukdomen att ställa diagnos eftersom den smyger sig på. Ofta när patienten kommer till en neurolog så har patienten varit hos en husläkare som gjort en del utredningar och remitterat vidare till en neurolog.

Hur dör man i als?

När den inte fungerar, så fungerar inte andningen. Det är inte lungorna det då är fel på, utan musklerna som gör att man kan andas in som drabbas. Då når man slutskedet på sjukdomen och det som gör att patienten avlider i als.

Kan man bota als?

Vård och behandling vid ALS. Det finns ingen botande behandling av ALS. Behandlingens mål är istället att bromsa sjukdomsförloppet och lindra de negativa effekterna av sjukdomen. Man försöker också kompensera för funktionsnedsättningarna, ge stöd och god omvårdnad.