:

Hur startade din förlossning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur startade din förlossning?
  2. Hur täta är värkarna i början?
  3. Hur känns en värk i början?
  4. Hur känns era förvärkar?
  5. Kan förlossningen starta utan förvarning?
  6. Hur ofta kom värkarna i början?
  7. När får man fostervatten?
  8. När kan man börja känna sammandragningar?

Hur startade din förlossning?

En del förlossningar startar med att fosterhinnorna brister så att det rinner fostervatten ur slidan. I början brukar värkarna kännas ungefär som mensvärk. De brukar vara oregelbundna, alltså att det är olika lång tid mellan dem. Ibland blir det längre paus mellan värkarna.

Hur täta är värkarna i början?

De kommer med jämna mellanrum. Det kommer tre till fyra värkar inom tio minuter. Det är alltså två till tre minuter mellan värkarna.

Hur känns en värk i början?

Det vanligaste är att en förlossning startar med värkar. En värk är när livmodern drar ihop sig och det samtidigt gör ont. I början kan värkarna kännas som mensmol i magen, ryggen eller ljumskarna.

Hur känns era förvärkar?

- Vanligtvis gör de inte ont. De svagaste känns inte alls och de ”starkaste” kan kännas som molande mensvärk, men som sagt upplevelsen är individuell. Däremot känner många kvinnor att livmodern/magen blir hård (eftersom livmodermuskeln drar ihop sig).

Kan förlossningen starta utan förvarning?

Ibland startar förlossningen hastigt utan någon speciell förvarning, som till exempel när vattnet går. Men det är vanligare att du får några förvarningar de sista dagarna innan förlossningen sätter igång på riktigt.

Hur ofta kom värkarna i början?

I början kommer de ungefär med 5-30 minuters mellanrum. Senare blir de mer regelbundna och kommer med högst tio minuters intervall. De blir då också allt mer smärtsamma. Värkarna varar vanligtvis mellan 25-45 sekunder, men detta varierar mycket.

När får man fostervatten?

Fostervattnet, amnionvätskan, är den vätska som omger det ofödda barnet (fostret) i livmodern. Det består till omkring 98 % av vatten och produceras i början av graviditeten eller dräktigheten, av fosterhinnorna, senare består det till största delen av fostrets urin.

När kan man börja känna sammandragningar?

Livmodern har i vanliga fall sammandragningar cirka 4–5 gånger i dygnet redan från och med graviditetsvecka 28–30. Hos vissa börjar sammandragningarna till och med tidigare. Frekvensen för sammandragningarna är inget tecken på risk för en för tidig förlossning. Smärtfria sammandragningar är vanligen ofarliga.