:

Vad innebär det att vara Normkritisk?

Innehållsförteckning:

  1. Vad innebär det att vara Normkritisk?
  2. Vad är normkritiskt arbete?
  3. Vad är Normmedvetenhet?
  4. Hur tänker man Normkritiskt?
  5. Vilka anses tillhöra normen och inte?
  6. Hur förändrar vi normer?
  7. Varför konformitet?

Vad innebär det att vara Normkritisk?

Normkritiska perspektiv handlar inte om att upplösa alla normer, utan att ta reda på vilka normer vi behöver motverka och hur, samt vilka normer vi behöver förstärka och bekräfta. För att förstå hur makt fördelas ur ett normkritiskt perspektiv är intersektionalitet ett viktigt begrepp.

Vad är normkritiskt arbete?

Normkritik handlar om att sätta fokus på makt. Det innebär bland annat att få syn på, och ifrågasätta, de normer som påverkar uppfattningar om vad som är ”normalt” och därmed oreflekterat uppfattas som önskvärt.

Vad är Normmedvetenhet?

Normer är oskrivna regler som styr våra tankar och beteendemönster. ... I den här guiden använder vi begreppet normmedveten för att beskriva arbetssätt där visualiseraren uppmärksammar utestängande normer och försöker skapa en högre grad av inkludering och jämlikhet i sitt arbete.

Hur tänker man Normkritiskt?

Tänk på att inte befästa normer och föreställningar. Istället för att prata om hur exempelvis tjejer och killar är, kan du prata om förväntningar på och föreställningar om kön. Tänk på att inte lära ut begränsande normer som barnen inte redan känner till. Förutsätt alltid att den du talar om finns i rummet.

Vilka anses tillhöra normen och inte?

Att tillhöra en norm, något som anses vanligt och inte brukar ifrågasättas, innebär fördelar. Ofta blir fördelarna synliga först om du bryter mot normen. Konsekvenser av att det finns förtryckande normer är till exempel trakasserier, att du känner dig osynlig och har känslor av utanförskap.

Hur förändrar vi normer?

Det finns ingen anledning att förändra de normer som hjälper oss att samexistera och underlättar vår vardag. Det är de normer som begränsar människors liv som vi vill förändra. Baksidan med normer är att de blir synliga när någon avviker.

Varför konformitet?

Konformitet innebär att en individ anpassar sig till en grupp för att passa in. Detta kan bero på normsystem (normala mönster som människor följer) eller starka auktoriteter (personer som har makt och inflytande över andra) som skapar socialt grupptryck.