:

Hur ofta ska jag byt nålen på min skivspelare?

Innehållsförteckning:

  1. Hur ofta ska jag byt nålen på min skivspelare?
  2. Hur funkar en skivspelare?
  3. Har skivspelare arm?
  4. Hur länge håller en pickup nål?
  5. Hur länge håller en LP skiva?
  6. Hur byter man pickup?
  7. Hur sätter man på en vinylspelare?
  8. Har jag MM eller MC pickup?
  9. Hur ska man förvarar LP skivor?

Hur ofta ska jag byt nålen på min skivspelare?

Livslängd på nålar Man brukar räkna med att en nål varar i minst 1000 speltimmar, alltså ca ett år om man spelar 3 timmar per dag. Detta gäller en vanlig diamantnål på en standardpickup av MM- eller MC-typ dvs 99% av alla skivspelare tillverkade efter ca 1960.

Hur funkar en skivspelare?

En skivspelare omvandlar mönstret i skivans spår till elektriska signaler. Dessa signaler färdas genom förstärkaren och omvandlas därefter till ljudvågor med hjälp av högtalarna. Vinylskivan placeras på skivtallriken, som oftast drivs av en rem.

Har skivspelare arm?

Den stora vikten används för nollställning (se nedan) och den lilla för nåltrycksinställning. Den lilla vikten kan antingen som här sitta på en egen liten arm men den kan även sitta direkt på tonarmen. Ofta finns det streckmarkeringar vid varje 1/2g. På denna arm är dessutom vartannat streck (1g) något grövre.

Hur länge håller en pickup nål?

En diamantnål håller normalt sett omkring 1 000 timmar utan hörbar försämring om du är bra på att hålla nålen och skivorna fria från damm och smuts och om pickupen och armen är korrekt inställda.

Hur länge håller en LP skiva?

Länge än din livstid sen beror det ju på vad du menar med försämring. Men skivorna är förmodligen njutbar också efter 50 år.

Hur byter man pickup?

Rörlig magnet och andra moderna pickuper med möjlighet att byta nålinsats. På skivspelare från 60- 70-talet och framåt så sitter det ofta pickup av typen rörlig magnet (MM). Där byter man en nålinsats bestående av en plasthållare med nål, nålrör och upphängning. Du ser av bilden här intill hur det kan gå till.

Hur sätter man på en vinylspelare?

Hur du ställer in din skivspelare Först måste du ansluta de olika delarna av din skivspelaruppsättning tillsammans. Om du använder en extern förförstärkare måste du ansluta den till skivspelarens utgångsport med en RCA-kabel. Om förförstärkaren är inbyggd i skivspelaren kan du ansluta högtalarna direkt på baksidan.

Har jag MM eller MC pickup?

MC förekommer i många prisklasser men ligger vanligtvis lite högre än MM-modellerna. Det här beror på att de är betydligt svårare och dyrare att tillverka. I gengäld erbjuder de också en ljudkvalitet som kan vara avsevärt bättre än den du får från en typisk MM-pickup.

Hur ska man förvarar LP skivor?

Förvaring av skivor Alla skivor skall alltid förvaras stående. En liggande LP eller EP blir mycket lättare skev och bucklig. Den skall inte heller förvaras lutande utan skivan skall stå lodrätt. En skiva som förvaras lutande blir med tiden också skev.