:

Hur byter man psykiatrisk mottagning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur byter man psykiatrisk mottagning?
  2. Vad är Öppenvårdspsykiatrin?
  3. Vad är Psykiatrimottagningen?
  4. Hur är psykiatrisk vård och omsorg organiserad idag?
  5. Vad innebär vuxenpsykiatrin?
  6. Vad är psykiatrisk specialistvård?
  7. Vad är en psykiatri?

Hur byter man psykiatrisk mottagning?

Vårdgivaren har inte några egna lokala upptagningsområden. Patienten har rätt att byta vårdgivare om han eller hon inte är nöjd. Valfrihet gäller all psykiatrisk vård, det vill säga både till vuxna och barn/ungdomar inom vuxen-psykiatri, BUP, beroendevård, ätstörningsvård och rättspsykiatrisk vård.

Vad är Öppenvårdspsykiatrin?

Du som patient kan fritt söka öppenvård i hela Sverige, vilket innebär vårdcentral eller en öppen specialistmottagning som drivs av offentliga vårdgivare eller av privata vårdgivare som har avtal med någon region. Öppenvård kallas all vård när du inte blir inlagd.

Vad är Psykiatrimottagningen?

Psykiatri är det område inom medicinen som behandlar psykiska störningar och psykisk ohälsa. Psykiatrin omfattar diagnos, behandling och metoder för att förebygga psykiska störningar.

Hur är psykiatrisk vård och omsorg organiserad idag?

Med psykiatri avser vi barn- och ungdomspsykiatri, vuxenpsykiatri och rättspsykiatri. Psykiatrisk vård kan ges i både öppenvård och i slutenvård. SKR:s uppgift är bland annat att stödja huvudmännen i utvecklingen av psykiatrisk hälso- och sjukvård.

Vad innebär vuxenpsykiatrin?

Hos oss kan du få vård för exempelvis svårare depressioner, kraftig ångest och oro, tvångstankar och problem med ätstörningar. Vi vänder oss även till dig som är äldre, över 67 år, och har psykiatriska symtom i samband med demenssjukdom.

Vad är psykiatrisk specialistvård?

Psykiatrisk vård på specialistnivå omfattar ett differentierat utbud av akuta och planerade mottagningsbesök, konsultationer, vård i hemmet, heldygnsvård samt psykiatrisk tvångsvård enligt Lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT).

Vad är en psykiatri?

Psykiatri är läran om dessa psykiska sjukdomar ur ett medicinskt perspektiv: hur man upptäcker och behandlar de psykiska diagnoserna. Inom psykiatrin används DSM-5, vilket är ett amerikanskt diagnossystem med diagnoskriterier för alla psykiatriska diagnoser.