:

Vilket land äger Påskön?

Innehållsförteckning:

  1. Vilket land äger Påskön?
  2. Vad heter vulkankratern på Påskön?
  3. Hur flyttades statyerna på Påskön?
  4. Vad heter Påskön på det lokala språket?
  5. När upptäcktes Påskön?
  6. Vem gjorde statyerna på Påskön?
  7. Hur stor är Påskön?
  8. Kan man bo på Påskön?
  9. Hur byggdes moai?
  10. Hur kan det som hände med Påskön vara relevant för hur vi lever i världen idag?

Vilket land äger Påskön?

Ön annekterades av Chile år 1888 och den nuvarande ursprungsbefolkningen är av polynesisk härkomst. Till 1966 fick ursprungsbefolkningen endast vistas i Hanga Roa, det som idag är det enda tätbebyggda området på ön.

Vad heter vulkankratern på Påskön?

Rano Raraku är en slocknad vulkankrater på Påskön. Från bergsidan på denna vulkan höggs de stora statyerna, Moai, som finns runt om på ön. Denna Sydamerika-relaterade geografiartikel saknar väsentlig information. Du kan hjälpa till genom att lägga till den.

Hur flyttades statyerna på Påskön?

De flesta är nu överens om att statyerna byggdes av öns olika stammar för att hedra förfäder. Statyerna, som i genomsnitt är hela fyra meter höga, placerades med ryggen mot havet och blickade mot öns viktiga ceremoniella platser.

Vad heter Påskön på det lokala språket?

Påskön, som idag tillhör Chile, ligger i Stilla havet cirka 3500 kilometer utanför den chilenska kusten. Den har fått sitt namn av att den holländske sjöfararen Jacob Roggeveen, anlöpte ön på påskdagen år 1722. Påskön heter Rapa Nui på det lokala språket.

När upptäcktes Påskön?

Påskön, eller Rapa Nui, ligger i södra Stilla havet och tillhör Chile. Då den förste europeiske upptäckaren, holländaren Jakob Roggeveen, besökte ön påskdagen 1722 hade den redan varit bebodd i hundaratals år.

Vem gjorde statyerna på Påskön?

På ön finns totalt 887 massiva statyer som skulpterades mellan år 1 före vår tidräkning av polynesier.

Hur stor är Påskön?

163,6 km² Easter Island/Area

Kan man bo på Påskön?

På ön finns inga tåg eller bussar. Däremot finns det taxi som man kan hyra för utflykter eller sina resor på ön. Även om ön inte är stor finns en hel del boende man kan hitta på ön.

Hur byggdes moai?

De har tagits loss från berget och kanats ner i en grop till upprätt ställning för att färdighuggas. Gropen har sedan eroderat igen under åren. Vad syftet med statyerna var är inte helt känt och det finns många teorier. Den vanligaste är att de höggs ut av Påsköns befolkning för 1 000 år sedan eller ännu tidigare.

Hur kan det som hände med Påskön vara relevant för hur vi lever i världen idag?

Samma tragiska händelseförlopp på många andra öar. Vad som händePåskön är ingen munter historia. Tyvärr är den ekologiska förstörelse som skedde där inte på något sätt unik. Arkeologiska studier på öar runt om på världshaven visar ofta spår av ett liknande tragiskt händelseförlopp.