:

Hur veta huvudsäkring?

Innehållsförteckning:

  1. Hur veta huvudsäkring?
  2. Vad kostar det att byta från 16A till 20A?
  3. Hur mycket klarar 16 ampere?
  4. Hur länge håller en propp?
  5. När en propp går?

Hur veta huvudsäkring?

Vilken huvudsäkring har du? Din säkringsstorlek står angiven på fakturans baksida vid rubriken Elnät. Din säkringsstorlek framgår också av vilken färg den lilla brickan på huvudsäkringen har. Grå är 16 A, blå är 20 A och gul är 25 A.

Vad kostar det att byta från 16A till 20A?

Där framgår dock att det skiljer tusentals kronor mellan säkringsnivåerna. En Vattenfall-kund i södra Sverige får betala 4 330 kr per år för en 16A-huvudsäkring. En 20A-säkring kostar 6 050 kr per år medan en 25A-säkring kostar 7 570 kr per år. Det är kort sagt riktigt onödigt att ha en för stor säkring.

Hur mycket klarar 16 ampere?

Det som påverkar ditt val av huvudsäkring:

FärgSäkringsstorlekMaximalt effektuttag
Grå16A11 kW
Blå20A14 kW
Gul25A17 kW
Svart35A24 kW

Hur länge håller en propp?

Proppen försvinner inte av sig själv, utan kan öka i storlek om den inte behandlas. Du kan inte behandla blodproppar på egen hand eller med alternativmedicin. Däremot är det bra om du rör på dig för att hjälpa kroppen att lösa upp blodproppen.

När en propp går?

Skulle du belasta elsystemet hårt, exempelvis genom att ha flera elapparater igång samtidigt, så kan en eller flera säkringar gå sönder och det är då strömmen bryts. ”Proppen har gått” eller säkringen har löst ut! Då kan du behöva byta propp. Den propp som är trasig känns igen på att färgpricken i änden har lossnat.