:

Vad kostar det att byta från ojordat till jordat?

Innehållsförteckning:

  1. Vad kostar det att byta från ojordat till jordat?
  2. Vad kostar det att byta elen?
  3. Får man byta ut ett ojordat vägguttag i exempelvis ett sovrum till ett nytt ojordat vägguttag?
  4. Hur farligt är det med ojordade uttag?
  5. Vad menas med ojordat?

Vad kostar det att byta från ojordat till jordat?

Räkna alltså med en hundralapp per uttag. Eftersom reglerna säger att alla uttag måste jordas så kan även takuttag behöva bytas. På det tillkommer runt 500:-/timmen i arbetskostnad.

Vad kostar det att byta elen?

Total El AB uppger att en genomsnittlig installation med material inräknat kostar cirka 550 kronor per kvadratmeter om den genomförs i samband med elrenovering. Dock inkluderar detta inte förarbete med golvytor respektive ingjutning och golvbeläggning.

Får man byta ut ett ojordat vägguttag i exempelvis ett sovrum till ett nytt ojordat vägguttag?

Det är inte tillåtet att byta ut endast ett uttag i ett rum och låta resten vara ojordade. Bryt strömmen genom att koppla bort den säkring som uttaget är anslutet till eller slå ifrån huvudströmbrytaren. Kontrollera sedan att strömmen är bruten en extra gång. Exempelvis med en bordslampa du vet fungerar.

Hur farligt är det med ojordade uttag?

Det är ingen större risk alls. För det första är de flesta apparater idag dubbelisolerade och alltså ändå inte jordanslutna. Sen sitter dessa uttag i utrymmen där du själv inte har så god kontakt med jord, så strömmen genom dig om du skulle komma åt fas är ofta lägre än dödlig.

Vad menas med ojordat?

Ojordat ger säkerhet då du inte kan komma i kontakt med något som ger jord om nu fasen felar och går ut i någon metalldel. Då jordat nu alltid har jordade metalldelar så blir risken stor att det står en felaktig ojordad grej i närheten av en jordad grej och det är lätt att få en stöt.