:

Vilka får Mediestöd?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka får Mediestöd?
  2. Vilka får Mediastöd?
  3. Vilka tidningar får presstöd 2020?
  4. Vad är statligt presstöd?
  5. Vad krävs för att en tidning ska få presstöd?
  6. Vad är Redaktionsstöd?
  7. Får SvD presstöd?
  8. Hur mycket får Expressen i presstöd?
  9. Hur mycket får man i presstöd?
  10. Vad är Mediestödet?

Vilka får Mediestöd?

De två stöden presstöd och mediestöd kan endast sökas av allmänna nyhetsmedier, men de riktar sig till olika former av nyhetsmedier inom branschen. Presstödet är ett rättighetsstöd, det vill säga att om tidningen uppfyller alla kriterier får den alltid stöd, medan mediestödet delas ut i mån av medel.

Vilka får Mediastöd?

Det finns två former av ekonomiskt stöd som nyhetsmedier kan söka - presstöd och mediestöd. Dessa ekonomiska stöd från staten finns för att främja en mångfald av nyhetsmedier både på en nationell och lokal nivå samt stärka närvaron av medier även i svagt bevakade områden i landet.

Vilka tidningar får presstöd 2020?

De fem tidningar som får driftsstöd för första gången är tidningarna:

  • ATL ( kronor)
  • Norrbottens-Kuriren ( kronor)
  • Sydsvenskan ( kronor)
  • Upsala Nya Tidning ( kronor)
  • Vestmanlands Läns Tidning ( kronor)

Vad är statligt presstöd?

Presstöd var ett ekonomiskt bidrag från staten till tidningar, främst dagspress. Sedan 1 februari 2019 har det ersatts med mediestöd som även omfattar nätpublikationer. Syftet med de svenska press- och mediastöden är att främja mångfald och konkurrens inom dagspressen.

Vad krävs för att en tidning ska få presstöd?

Presstöd kan lämnas för allmänna nyhetstidningar och publikationer av dagspresskaraktär med reguljär nyhetsförmedling eller allmänpolitisk opinionsbildning. Tidningen ska komma ut med minst ett nummer per vecka och ha minst 1 500 betalande abonnenter. Utgivningen kan ske på papper eller digitalt.

Vad är Redaktionsstöd?

Redaktionsstöd ges till allmänna nyhetsmedier som har behov av ekonomiskt stöd för sin redaktionella verksamhet. Allmänna nyhetsmedier kan exempelvis vara dagstidningar, gratistidningar, webbplatser, poddradio eller appar som har till sin primära uppgift att bedriva nyhetsbevakning.”

Får SvD presstöd?

Jämfört med 2019 är det cirka 75 miljoner kronor mer som beviljas i driftsstöd för 2020. Mest driftstöd får Svenska Dagbladet, 40 miljoner kronor. SvD Junior får också stöd, om 5,5 miljoner kronor. Näst mest stöd får Göteborgs-Posten, 39,5 miljoner kronor.

Hur mycket får Expressen i presstöd?

Expressen har tidigare rapporterat att pengarna har hållit på att ta slut för den krisdrabbade tidningen. Stödet till den digitala tidningen uppgår till kronor och är dels retroaktivt för en del av 2021 och dels för nästkommande år, rapporterar DN.

Hur mycket får man i presstöd?

Stödet till den svenska dagspressen utgörs dels av direkta subventioner i form av presstöd, dels av skattelättnader. Det direkta presstödet uppgår till ca 500 miljoner kronor. Merparten av det sammanlagda stödet utgår dock i form av skattelättnader.

Vad är Mediestödet?

Två former av mediestöd: text, bild, ljud eller rörlig bild och stöd kan ges till t. ex. tidningar, webbaserade medier, radio eller tv. Stöd kan lämnas till såväl betalda medier som gratismedier.