:

Hur byter man en Kateterpåse?

Innehållsförteckning:

  1. Hur byter man en Kateterpåse?
  2. Vad kan man göra för att blåsan ska tömmas helt vid kateterisering?
  3. Hur ofta byts Kateterpåse?
  4. Hur tömma Kateterpåse?
  5. Hur långt ungefär är kvinnans urinrör?

Hur byter man en Kateterpåse?

Om du blivit ordinerad att ha katetern öppen ska den vara kopplad till en urinuppsamlingspåse dygnet runt. Påsen ska vara tömbar med ventil i botten. Du byter påsen 1 gång per vecka eller tidigare vid behov. Nattetid kan en urinuppsamlingspåse med lång slang kopplas till den korta påsen.

Vad kan man göra för att blåsan ska tömmas helt vid kateterisering?

Låt urinen rinna ut i en rondskål eller urinpåse. Det är viktigt att blåsan töms helt. Be därför patienten att krysta eller tryck lätt på buken över urinblåsan. Dra ut katetern långsamt, det kan komma urin under uttagandet.

Hur ofta byts Kateterpåse?

Katetern och urinuppsamlingspåsen bör inte skiljas innan dags för byte av påse, oftast varje vecka. Påsen kan behöva bytas oftare vid exempelvis blod i urinen. Fixeringsanordning anpassas till patient och urinuppsamlingspåse.

Hur tömma Kateterpåse?

Du kan tömma kateter påsen hur ofta du vill genom att öppna kranen som finns i botten på påsen. Påsen bytes endast vid behov. Den använda påsen slängs med övrigt hushållsavfall. 2 (två) liters påsar får du gratis från hälsovårdscentralen med en remiss som du får från avdelningen vid hemfärd.

Hur långt ungefär är kvinnans urinrör?

För in katetern med god marginal (en kvinnas urinrör är cirka 5 cm). Forcera inte om det tar emot. Släpp katetern en kort stund och kontrollera att den inte fjädrar tillbaka. Detta ska göras för att säkerställa att katetern inte har hakat upp sig i urinröret.