:

Hur högt måste ett räcke vara?

Innehållsförteckning:

  1. Hur högt måste ett räcke vara?
  2. Vilket virke till Balkongräcke?
  3. Hur högt är ett Altanräcke?
  4. Hur högt ska ett staket vara på en altan?
  5. Får man ha trappa utan räcke?
  6. När behövs staket på altan?

Hur högt måste ett räcke vara?

Räcken på trapplan inom den enskilda bostadslägenheten bör vara minst 0,9 meter höga. Om våningshöjden är mer än 3,0 meter, mätt från golv till golv, bör räcket vara minst 1,1 meter.

Vilket virke till Balkongräcke?

Virke märkt med NTR-A är den högsta klassificeringen och ska användas till räcken där det finns krav på personsäkerhet (exempelvis en balkong). NTR-AB är den absolut vanligaste märkningen och är ett utmärkt val för räcken som monteras utan krav på personsäkerhetsskydd.

Hur högt är ett Altanräcke?

Staket och räcken runt altaner och balkonger omfattas av Boverkets regelverk. Ska staketet fungera som fallskydd ska det vara minst 90 cm högt eller vid fallhöjd över 3 meter minst 110 cm högt.

Hur högt ska ett staket vara på en altan?

Barnsäkra räcken till altan Boverket har allmänna råd för altaner som har en höjd på mer än tre meter: Räckena ska vara minst 110 centimeter höga. Dessutom ska räckena vara utformade så att barn inte kan klättra på dem eller ta sig igenom springorna.

Får man ha trappa utan räcke?

Trapplopp, trapplan, ramper och balkonger som inte avgränsas av väggar, skall ha räcken som begränsar risken för personskador. Trappor och ramper som är högre än 0,50 meter skall ha ledstänger eller motsvarande på båda sidor.

När behövs staket på altan?

Om du bygger en altan som är högre än tre meter från marken behövs vanligtvis ett räcke för att inte riskera att någon ramlar ner. Det finns också specifika lagar och regler som styr om och hur räcken och ledstänger ska användas och hur de ska se ut.