:

Vilket material till staket?

Innehållsförteckning:

  1. Vilket material till staket?
  2. Vilket virke staket?
  3. Vad kostar det att bygga ett staket?
  4. Vilken skruv till staket?
  5. Hur långt ska det vara mellan stolparna på ett staket?
  6. Vilket träslag ska jag använda?
  7. Vilket virke till Altanräcke?

Vilket material till staket?

Det mest populära trämaterialet är tryckimpregnerat furu eller vanlig gran. För dig som vill måla staketet innan montering är gran rätt alternativ. Vill du i stället behålla träfärgen ska du välja tryckimpregnerat trä som både ger en längre hållbarhet och kan monteras direkt.

Vilket virke staket?

Till staket kan du välja virke av gran med finsågad yta eller impregnerat i träskyddsklass NTR/AB. Stolpar som står i marken ska vara av impregnerat virke i träskyddsklass NTR/A.

Vad kostar det att bygga ett staket?

Som tidigare nämnts beror priset på material och storlek, men ett ungefärligt pris för plank brukar kosta från 14,93 kr/lpm – 21,22 kr/lpm. Om man exempelvis ska bygga ett 15 meter långt plank som är 180-200 cm högt kan priset ligga på ungefär 40 000 kronor och i de flesta priser brukar även material och arbete ingå.

Vilken skruv till staket?

ANVÄND ALLTID ROSTFRIA SKRUVAR Regeln är därför: använd alltid rostfria skruvar, oavsett träslag. Skruvarna bör vara 5 mm tjocka och ha ett stort, platt huvud. Kom dessutom ihåg att skruvar ska vara minst dubbelt så långa som det de håller fast.

Hur långt ska det vara mellan stolparna på ett staket?

Lämpligt avstånd mellan stolparna är beroende på konstruktion och spikreglarnas dimension.

Vilket träslag ska jag använda?

När man ska använda trä är det viktigt att välja virke efter ändamål och miljö. Virket från olika trädslag har nämligen olika egenskaper beroende på hur deras ved är uppbyggd. Också inom samma trädslag kan egenskaperna variera mellan olika trädindivider beroende på växtplats, ålder och tillväxthastighet.

Vilket virke till Altanräcke?

Virke märkt med NTR-A är den högsta klassificeringen och ska användas till räcken där det finns krav på personsäkerhet (exempelvis en balkong). NTR-AB är den absolut vanligaste märkningen och är ett utmärkt val för räcken som monteras utan krav på personsäkerhetsskydd.