:

Vilken regel till trädäck?

Innehållsförteckning:

  1. Vilken regel till trädäck?
  2. Hur bygga trädäck på mark?
  3. Vilka brädor till trädäck?
  4. Måste man ha bygglov för trädäck?
  5. Vilka material behövs för att bygga en altan?
  6. Hur underhåller du ett trädäck?
  7. Hur ska man bygga trädäck på plattor?
  8. Vilka träslag kan du använda till ditt trädäck?
  9. Hur gör man plintar på trädäck?

Vilken regel till trädäck?

Skruvreglarna bör placeras med cc 60 cm eller tätare och ska alltid placeras stående för bästa bärighet. Dimensionen ska gärna vara 45x170 mm, men klenare dimensioner, 45x145 mm eller 45x120 mm kan också fungera på en upphöjd altan om de bärs upp av bärlinor som är minst 45x170 mm.

Hur bygga trädäck på mark?

När ett trädäck ska byggas direkt på mark är det viktigt att marken förbereds noggrant. Underlaget måste vara stadigt, väldränerat och plant. All matjord ska grävas bort till fast underlag. Fyll därefter ut med ett cirka 200 tjockt lager tvättad makadam 16 / 32.

Vilka brädor till trädäck?

Virke som obehandlad långsamt växande furu fungerar minst lika bra som trallgolv, likaså andra träslag med naturligt motstånd mot röta som lärk, ek och regnskogsträslag.

Måste man ha bygglov för trädäck?

Planerar du att bygga altan, trädäck eller en terrass behöver du söka bygglov. Vissa undantag från bygglovsplikten finns för en- eller tvåbostadshus. En altan är enligt Boverkets definition en upphöjd golvkonstruktion som, utan att vara tak till byggnaden, är placerad på mark och avsedd att användas som uteplats.

Vilka material behövs för att bygga en altan?

En altan skapar harmoni, värme och hemtrevnad. Vi har många träalternativ som kommer passa in i din trädgård. Beroende på tycke och smak kan du välja trall av bangkirai, impregnerad furu, thermowood, Nobelwood, lärk, ask eller komposit. Trä är dessutom en naturligt förnybar resurs.

Hur underhåller du ett trädäck?

  • Ett trädäck måste underhållas. Är den tryckimpregnerad ska du stryka den grundningsolja och träskyddslasyr. Heltäckande brukar flagna så att du måste måla varje år. ThermoWood levereras grundat, men bör ändå oljas eller målas med träskyddande lasyr.

Hur ska man bygga trädäck på plattor?

  • Bygga trädäck på plattor: Bygg stommen och ramen. Kapa reglarna som ska bilda ramen till stommen och reglarna som trallen ska skruvas i. Lägg dem på plats och skruva ihop dem. Var noga med att kryssmäta, det vill säga att mäta båda diagonalerna och kontrollera att de är lika långa. Det garanterar att ramen är rektangulär med räta hörnvinklar.

Vilka träslag kan du använda till ditt trädäck?

  • Det finns många olika träslag du kan använda till ditt trädäck. Till en början är det skillnad på hårda och mjuka träslag. Till de hårda träslagen räknas bland annat teak och ek, som ger träaltanen en exklusiv prägel. Till de mjuka träslagen räknas bland annat lärk och furu.

Hur gör man plintar på trädäck?

  • Trädäck på plintar Lite mer jobb, men förändringen blir desto större. Med plintar skapas grunden för att förvandla en ojämn, sluttande yta i fel nivå till ett plant trädäck i lämplig höjd! Plintar kan stödja mot fast mark, eller gärna grävas ur till frostfritt djup.