:

Hur sätter man upp en Spalje?

Innehållsförteckning:

  1. Hur sätter man upp en Spalje?
  2. Hur förankra Spalje?
  3. Hur bygger man insynsskydd?
  4. Hur bygger man staket med armeringsjärn?
  5. Hur får man jordankare rakt?
  6. Hur bygger man vindskydd till altan?
  7. Hur montera skärmvägg?

Hur sätter man upp en Spalje?

Martin Timell tipsar: Bygga spaljé

  1. Staka ut platsen och placeringen av spaljén. ...
  2. Jordankare är bra att använda som stolpfästen där jordmånen är lättforcerad. ...
  3. Kapa ribborna. ...
  4. Skruva fast ribborna på stolparna. ...
  5. Hörnet kan man göra på lite olika sätt. ...
  6. Skruva avslutningsvis en överliggare på stolpkrönen.

Hur förankra Spalje?

Spaljéns stolpar fästs i jordankare som slås ner i marken. Alla ribbor sitter horisontellt och är skruvade ömsom på ena, ömsom på andra sidan av stolparna med förskjutning. Det gör att luften stoppar upp och silas mellan ribborna.

Hur bygger man insynsskydd?

Så här enkelt monterar du skärmar för insynsskydd: Ingen gjutning med betong behövs. Stolpfästet slås ned i marken med ett slagverktyg, viktigt är att kontrollera så att riktningen blir lodrätt. Trästolpen skruvas fast i stolpfästet. Skärmväggen eller staketet monteras med hjälp av vinkelbeslag.

Hur bygger man staket med armeringsjärn?

Till det har vi köpt en bit armeringsnät med rutor på 15x15 cm. Hantverkaren markerar var stolpen som ska hålla upp det lilla staketet ska grävas ner och gräver sedan hålet för den. Till stolpe använder vi en bit impregnerat virke med dimensionen 50x100 mm. Han sågar av stolpen till en höjd på 155 cm över mark.

Hur får man jordankare rakt?

Clas Ohlson har en variant som man skruvar istället för att slå ner, kanske lättare att få rakt då... Skruva fast en ca 1m lång regel på ankaret så kan du slå på den, då ser du om det blir rakt bara att ta bort efteråt.

Hur bygger man vindskydd till altan?

Om vindskyddet ska byggas på altanen är det lättast att sätta stolparna i en stolpfot som skruvas fast i altangolvet. Om vindskyddet ska förankras i marken bör du först undersöka hur marken är där du har tänkt att ha stolparna. Markera sträckan med ett snöre som du spänner mellan pinnar. Kontrollera att allt är rakt.

Hur montera skärmvägg?

Ett sätt är att du använder färdiga beslag och skruvar skärmväggarna omlott direkt i stolpen. Ett annat sätt är att först montera en regel/lä̈kt centrerad lä̈ngs med stolpens långsida som skärmväggarna därefter skruvas fast i. För ett jä̈mnt avstånd mellan skärmväggarna används en distanskloss.