:

Vad är Faktorisering?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är Faktorisering?
  2. Vad innebär att bryta ut?
  3. Vad är faktorer i matte?
  4. Hur Faktoriserar man ett uttryck?
  5. Hur bryter man ut potenser?
  6. Hur bryter man ut parenteser?

Vad är Faktorisering?

Att faktorisera ett polynomuttryck innebär att vi gör detta omvänt, alltså "åt andra hållet". Genom att identifiera det som är gemensamt för alla termer så kan vi "bryta ut" detta. ... Detta är alltså vad vi kallar för faktorisering - vi bryter ut en faktor och skriver uttrycket som en produkt.

Vad innebär att bryta ut?

Två tal som multipliceras med varandra kallas för faktorer. Man brukar säga att man ”bryter ut” en faktor ur ett uttryck när man faktoriserar. Det man bryter ut den ur är alla termer i uttrycket. Med en parentes som man tillsätter vid faktoriseringen skiljs den utbrutna faktorn och det som är kvar av respektive term.

Vad är faktorer i matte?

De två talen som ska multipliceras kallas alltså faktorer och de bildar tillsammans en produkt. där talen 7 och 5 är faktorer och 35 är deras produkt. Det spelar ingen roll i vilken ordning faktorerna står när man ska utföra en multiplikation. Produkten blir samma oavsett ordning.

Hur Faktoriserar man ett uttryck?

När du ska faktorisera, börja då med att försöka hitta något som är gemensamt för alla termerna i uttrycket. Det kan vara att alla innehåller samma variabel, till exempel x, eller att alla har jämna konstanttermer (delbara med 2). Sedan bryter man ut den gemensamma faktorn som man har hittat.

Hur bryter man ut potenser?

Har man flera potenser efter varandra har man bestämt att de ska läsas ”uppifrån och ner”....Ordningen är följande:

  1. Parenteser.
  2. Potenser.
  3. Multiplikation och division.
  4. Addition och subtraktion.

Hur bryter man ut parenteser?

Det gör vi genom att vi tar bort parentesen samtidigt som vi multiplicerar i det här fallet talet 3 med x och 4, och sedan summerar de produkter vi får. Man brukar säga att vi nu har "multiplicerat in 3 i parentesen". När vi räknar på det här sättet säger vi att vi "bryter ut" faktorn 2 ur uttrycket.