:

Hur bygga upphöjd altan?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bygga upphöjd altan?
  2. Hur bygga altan med fris?
  3. Hur långt ut får man bygga altan?
  4. Hur tätt ska man sätta plintar?
  5. Hur regla för fris?
  6. Hur göra fris?

Hur bygga upphöjd altan?

För en upphöjd altan rekommenderar Malte Rungård samma förarbete som trädäck på mark. Schakta bort det översta lagret med matjord och gräv för plintar. Placera dessa och återfyll med bergkross eller makadam. Om du planerar att bygga in altanen som ett uterum bör ta hänsyn till fukten.

Hur bygga altan med fris?

Vill man ha en ram (fris), måste man lägga till ett par extra reglar för att dels ha något att lägga frisen på, men också för att ha något att skruva trallen i....Du behöver:

  1. Reglar 45×145.
  2. Trallvirke. Vi valde 28×120.
  3. Träskruv 5x80mm.
  4. Trallskruv 4,5x55mm.
  5. Betongplintar.
  6. Betongplattor.

Hur långt ut får man bygga altan?

Exempel 1: Altan som inte kräver bygglov inte är högre än 1,8 meter. placeras minst 4,5 meter från gräns.

Hur tätt ska man sätta plintar?

För att säkerställa konstruktionens bärighet bör avståndet mellan plintarna inte överstiga två meter. Väg av med ett långt vattenpass så att plintarnas överkant hamnar på samma höjd, det vill säga i våg. Vattenpasset kan förlängas med en lång rak regel.

Hur regla för fris?

Dubbla reglar i ytterkant så att trallen samt frisen hamnar 50/50 på den extra regeln. Brukar bli att man får ha 10-20mm mellan de dubbla reglarna för att både trall och fris skall ha bra upplag.

Hur göra fris?

I vilket fall som helst ska du lägga en extra regel innanför de yttersta reglarna där trallen har sina ändavslut. Tänk på att man ska skruva och förborra en bit in i ändarna och det bestämmer vart den extra regeln ska sitta. Jag själv hade frisen med ett överhäng på 32mm.