:

Vad behöver man för att bygga altan?

Innehållsförteckning:

  1. Vad behöver man för att bygga altan?
  2. Kan man bygga altan själv?
  3. Kan man lägga tryckimpregnerat direkt?
  4. Kan man bygga altan på gräsmatta?
  5. Hur bygga liten altan?
  6. Hur svårt är det att bygga altan?
  7. Kan man bygga trädäck på plattor?

Vad behöver man för att bygga altan?

Ett altanbygge börjar med grundläggningen som oftast består av färdiga plintar, plintar som du gjuter själv eller trädgårdsplattor som altanens bjälklag vilar på. Dessa stödpunkter placeras max 2 meter från varandra och som bärlinor används då vanligen tryckimpregnerade reglar i dimensionen mm.

Kan man bygga altan själv?

Normalt sett bygger man en altan på betongplintar. Det gör man oavsett vilken typ av mark man ska bygga på. Betongplintar kan man gjuta själv eller köpa färdiga. Det skiljer inte mycket i pris men båda alternativen har sina för- och nackdelar.

Kan man lägga tryckimpregnerat direkt?

De kan byggas direkt på mark. Många trädgårdar är flacka och där finns ingen anledning att sätta plintar med stolpar för att utjämna eventuella höjdskillnader. Men även om trädgården är plan kan det vara skönt att få ett jämnare underlag att ställa till exempel trädgårdsmöbeln på. Då är ett trädäck lämpligt.

Kan man bygga altan på gräsmatta?

Byggagräsmatta När du bygger din altan direkt på gräsmatta behöver du gräva ut och förbereda underlaget med fiberduk eller ogräsduk, sedan grus och till sist sten-/betongplattor. Detta för att undvika att både gräs och ogräs växer upp genom trallen, och för att altanen inte ska sätta sig och bli ojämn med tiden.

Hur bygga liten altan?

Att bygga trädäck på gräsmatta kräver lite mer förarbete än att bygga på befintlig altan.

  1. Gräv ut ca 15 cm djupt över hela den yta där trädäcket ska ligga. ...
  2. Lägg fiberduk eller ogräsduk i botten för att skapa en spärr mellan jord och grus. ...
  3. Fyll på med 5–10 cm grus i dimension 8/16. ...
  4. TIPS: Lys upp ditt trädäck!

Hur svårt är det att bygga altan?

Jo, det tar lång tid 120 m reglar, 96 plastkilar, 43 byggbeslag, 453 m trätrall, 420 borrade hål och 1600 skruvar. Ja, det tar LÅNG tid att sätta ihop allt detta till en altan.

Kan man bygga trädäck på plattor?

Det går lika bra att lägga ett trädäck ovanpå en befintlig stenläggning eller att grusa upp en bit av gräsmattan och bygga ett trädäck på plattor genom att lägga ramen till trädäcket på lösa stenplattor. Resultatet blir minst lika bra och du får mer tid att njuta av ditt nya trädäck!