:

Vilka har fått dödsstraff?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka har fått dödsstraff?
  2. Vad får man dödsstraff för?
  3. Är dödsstraff nödvändigt?
  4. Vad säger lagen om dödsstraff?
  5. Hur länge sitter man i dödscell?
  6. Varför ska man inte ha dödsstraff?
  7. När började dödsstraffet?

Vilka har fått dödsstraff?

Dödsstraffet i världen 2020

  • De flesta avrättningarna ägde rum i Kina, Iran, Egypten, Irak och Saudiarabien, i den ordningen.
  • Kina var fortsatt det land i världen där flest personer avrättades, men det verkliga antalet avrättningar är okänt eftersom det klassas som en statshemlighet.

Vad får man dödsstraff för?

Ofta är det olika typer av mord, ofta i kombination med våldtäkt, rån eller något annat fruktansvärt. Det finns också federala brott som kan leda till döden – som högförräderi, terrorism och spioneri. Dödsstraff kan man också få för allvarliga narkotikabrott, och mord på vittnen eller domare.

Är dödsstraff nödvändigt?

Dessvärre har enligt vissa undersökningar antalet anhängare av dödsstraffet i Sverige ökat. Argumenten mot dödsstraff måste därför ständigt upprepas. Det handlar främst om följande enkla fakta som visar att dödsstraff inte bara är en grym utan också meningslös påföljd. En avrättning är oåterkallelig.

Vad säger lagen om dödsstraff?

I Sverige är dödsstraff helt förbjudet sedan 1975 i Regeringsformens 2 kap, 4 § med frasen "Dödsstraff får inte förekomma". Fram till början av 1800-talet var döden den vanligaste bestraffning för grövre brott, eftersom fängelse var ovanligt. 1734 års lag stadgade dödsstraff för 68 olika typer av gärningar.

Hur länge sitter man i dödscell?

Den dödsdömde kan få sitta i fängelse upp till 15-20 år innan domen verkställs, och avrättningen kostar staten runt två miljoner. Självklart är det inte själva avrättningen som kostar så mycket pengar utan vistelsen i fängelset i väntan på domen.

Varför ska man inte ha dödsstraff?

Dödsstraffet bryter mot den mest grundläggande mänskliga rättigheten - rätten till liv. Det är ett omänskligt och förnedrande straff. Dödsstraffet är diskriminerande. Det används ofta mot de svagaste i samhället - de fattiga, de etniska och religiösa minoriteterna, människor med mentala funktionsvariationer.

När började dödsstraffet?

Andra menar att grunden till dödsstraffet lades i den rättsordning som antas ha funnits bland folken kring Medelhavet i skedet innan en högre stående stadskultur, med organiserad statlig centralmakt, började utvecklas någon gång på 700-talet före Kristus.