:

Hur man tar bort parenteser?

Innehållsförteckning:

  1. Hur man tar bort parenteser?
  2. Hur räknar man ut algebra med parenteser?
  3. När kan man ta bort parenteser?
  4. Hur bryter man ut faktorn?
  5. Hur funkar parenteser?
  6. Hur man använder parenteser?
  7. Hur löser man en ekvation med parenteser?
  8. Hur multiplicerar man två parenteser?

Hur man tar bort parenteser?

Ta bort parenteser Förenkla uttrycket 10+(x−3)−(9−2x). När en parentes föregås av ett plustecken kan parentesen tas bort utan att något händer. När en parentes föregås av ett minustecken ska samtliga termer inuti parentesen byta tecken när parentesen tas bort.

Hur räknar man ut algebra med parenteser?

Det gör vi genom att vi tar bort parentesen samtidigt som vi multiplicerar i det här fallet talet 3 med x och 4, och sedan summerar de produkter vi får. Man brukar säga att vi nu har "multiplicerat in 3 i parentesen". När vi räknar på det här sättet säger vi att vi "bryter ut" faktorn 2 ur uttrycket.

När kan man ta bort parenteser?

Addera och subtrahera parenteser där a, b och c är tal. Dessa räkneregler kan vi tolka som att när vi subtraherar en parentes kan vi ta bort parentesen om vi samtidigt byter tecken på varje term inom parentesen.

Hur bryter man ut faktorn?

Om alla termer i ett uttryck innehåller en gemensam faktor kan denna brytas ut. Detta innebär att faktorn plockas ut ur alla termerna och sätts framför en parentes som innehåller det som finns kvar av termerna. Exempelvis innehåller alla termer i uttrycket x2+2x variabeln x. Bryts den ut får man resultatet x(x+2).

Hur funkar parenteser?

Vi vet nu att parenteser kan ändra betydelsen av ett uttryck. Genom att ett uttryck innehåller en parentes påverkas i vilken ordning uttrycket beräknas. Om en parentes innehåller en variabel kan vi inte beräkna klart värdet av uttrycket inom parentesen om vi inte vet variabelns värde.

Hur man använder parenteser?

"Parentes" är tecknen ( ) man använder för att lägga till mer information till en kommunikation och avskilja den. Parentes räknas som ett skiljetecken i svenska språket. Parentesen visar att man skall göra en paus.

Hur löser man en ekvation med parenteser?

När du löser ekvationer som innehåller parenteser, handlar det ibland om att ”bara ta bort” parentesen och ibland om att använda den distributiva lagen för att skriva om ekvationen.

Hur multiplicerar man två parenteser?

Inom matematiken uppkommer det ofta situationer där man behöver multiplicera in ett tal i en parentes. Då multipliceras talet med alla termer i parentesen. Om man istället behöver multiplicerar ihop två parenteser ska man multiplicera alla termer i ena parentesen med alla termer i den andra.