:

Hur blir man av med mjölksyra?

Innehållsförteckning:

  1. Hur blir man av med mjölksyra?
  2. Hur sänker man laktat?
  3. Hur blir man av med mjölksyra i benen?
  4. Vad är högt laktat?
  5. Varför får jag mjölksyra i benen?

Hur blir man av med mjölksyra?

Det enklaste sättet att undvika mjölksyra vid träning är att helt enkelt träna aerobt, alltså jämnt och lugnt i en takt som gör att kroppen kan utnyttja syret du andas som energikälla. Vid vissa träningsformer, så som intervallträning eller tunga benpass på gymmet, kan det dock vara svårt att undvika anaerob träning.

Hur sänker man laktat?

Våra mitokondrier förbränner då pyruvatet och utvinner via en massa olika steg (Citronsyracykeln + Elektrontransportkedjan), till slut energi i form av ATP. MEN, om vi inte har syre närvarande, dvs vi arbetar så intensivt att syret inte räcker till så kommer pyruvatet reduceras ner till laktat.

Hur blir man av med mjölksyra i benen?

Sakta ner lite, men stanna inte helt, och låt kroppen återhämta sig så pass att den återigen har tillräckligt mycket syre för att hinna syresätta musklerna. Kroppen rensar då bort mjölksyran från musklerna och du kan träna på igen.

Vad är högt laktat?

Förhöjda laktatnivåer i blod, vilka i de flesta fallen leder till laktacidos, är oftast orsakad av uttalad akut vävnadshypoxi. En annan orsak kan vara olika sjukdomar så som sepsis, diabetes, leverinsufficiens, njurinsufficiens eller förgiftning.

Varför får jag mjölksyra i benen?

Enkelt förklarat bildas mjölksyra vid hård träning när musklerna inte får tillräckligt med syre. Då måste musklerna omvandla kolhydrater till energi utan syre vilket leder till att mjölksyra uppstår. Det är på grund av den här processen som den brännande och svidande känslan uppstår.