:

Hur bryter man ut största möjliga faktor?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bryter man ut största möjliga faktor?
  2. Vad menas med att faktorisera?
  3. Hur Faktoriserar man ett Tredjegradspolynom?
  4. Hur skriver man polynom i Faktorform?
  5. Hur delar man upp faktorer?
  6. Hur bryter man ut en potens?
  7. Vad betyder bryta ut?
  8. När använder man Kvadreringsregeln?
  9. Hur gör man Polynomdivision?

Hur bryter man ut största möjliga faktor?

Om alla termer i ett uttryck innehåller en gemensam faktor kan denna brytas ut. Detta innebär att faktorn plockas ut ur alla termerna och sätts framför en parentes som innehåller det som finns kvar av termerna. Exempelvis innehåller alla termer i uttrycket x2+2x variabeln x. Bryts den ut får man resultatet x(x+2).

Vad menas med att faktorisera?

Att faktorisera ett polynomuttryck innebär att vi gör detta omvänt, alltså "åt andra hållet". Genom att identifiera det som är gemensamt för alla termer så kan vi "bryta ut" detta. ... Detta är alltså vad vi kallar för faktorisering - vi bryter ut en faktor och skriver uttrycket som en produkt.

Hur Faktoriserar man ett Tredjegradspolynom?

Faktorsatsen säger att ett polynom p(x) har ett nollställe i a om och endast om p(x) = (x - a)q(x) för något polynom q(x). Genom polynomdivision kan man, efter att ha hittat nollstället a, hitta q(x) och sedan fortsätta faktorisera detta polynom.

Hur skriver man polynom i Faktorform?

Ibland har man inte en tydlig faktor att bryta ut. Då kan man prova några andra trick. Enligt faktorformen kan man använda sig av att polynomet kan betraktas som en polynomfunktion och på så vis anger som faktorer av en differens mellan variabeln och nollställena.

Hur delar man upp faktorer?

Faktorisering av tal i korthet Att faktorisera ett tal innebär att talet bryts ner i så små faktorer som möjligt. Faktorer är de man multiplicerar ihop och får en produkt. De små talen man vill komma åt är primtalen. Primtalen är de tal som endast kan divideras med ett och sig självt.

Hur bryter man ut en potens?

Hur man löser en enkel potensekvation, dvs. en ekvation på formen xn=a där a är en konstant, beror på dess grad. Andragradsekvationer löser man genom att dra kvadratroten ur båda led. Potensekvationer av högre grad löser man på motsvarande sätt.

Vad betyder bryta ut?

Bryta Ut betyder ungefär detsamma som fara ut.

När använder man Kvadreringsregeln?

Den använder du när du ska ta en kvadrat av en parentes som innehåller en subtraktion av två termer. Enda skillnaden mot första kvadreringsregeln är att mittentermen är negativ. Och där har vi dem. Första och andra kvadreringsreglerna - två bra verktyg som gör det lättare och snabbare att multiplicera parenteser.

Hur gör man Polynomdivision?

för något polynom q(x). vilket innebär att vi kan ta reda på q(x) genom att vi dividerar de båda polynomen i högerledet. Detta är vad vi kallar polynomdivision. När vi ska dividera ett polynom p(x) med (x - a), då följer vi i grunden samma regler som gäller för division av reella tal.