:

Vad innebär att faktorisera?

Innehållsförteckning:

  1. Vad innebär att faktorisera?
  2. Hur Faktoriserar man ett polynom?
  3. Hur får man bort parentesen?
  4. Vad är ett Faktorträd?
  5. Vad är inte ett polynom?
  6. Hur löser man en ekvation med parentes?
  7. Hur förenklar man uttryck åk 9?
  8. Hur räknar man med Nollproduktmetoden?

Vad innebär att faktorisera?

Att faktorisera ett polynomuttryck innebär att vi gör detta omvänt, alltså "åt andra hållet". Genom att identifiera det som är gemensamt för alla termer så kan vi "bryta ut" detta. ... Detta är alltså vad vi kallar för faktorisering - vi bryter ut en faktor och skriver uttrycket som en produkt.

Hur Faktoriserar man ett polynom?

Faktorsatsen säger att ett polynom p(x) har ett nollställe i a om och endast om p(x) = (x - a)q(x) för något polynom q(x). Genom polynomdivision kan man, efter att ha hittat nollstället a, hitta q(x) och sedan fortsätta faktorisera detta polynom.

Hur får man bort parentesen?

Borttagande av parenteser Ett minustecken framför parentesen innebär nämligen att vi multiplicerar hela parentesuttrycket med minus ett (-1), för att ta bort parentesen.

Vad är ett Faktorträd?

Primtalsfaktorisera med faktorträd Till hjälp för att primtalsfaktorisera tal kan så kallade faktorträd användas. Här delar man steg för steg upp ett tal i mindre och mindre faktorer tills det endast består av primtal. Alla heltal större än noll kan faktoriseras så att de endast består av primtal.

Vad är inte ett polynom?

Vi har tidigare stött på polynom och i det här och följande avsnitt ska vi lära oss mer om hur man kan använda polynom när man räknar, och vilka egenskaper polynom har. Ett algebraiskt uttryck där variabeltermerna har exponenter som inte är positiva eller som inte är heltal, är därför inte heller ett polynom.

Hur löser man en ekvation med parentes?

När du löser ekvationer som innehåller parenteser, handlar det ibland om att ”bara ta bort” parentesen och ibland om att använda den distributiva lagen för att skriva om ekvationen.

Hur förenklar man uttryck åk 9?

Även då vi ska multiplicera en parentes med något tal, finns det räkneregler som vi måste följa. där a, b och c är tal. Vi säger att vi "multiplicerar in" talet a i parentesen. Vi multiplicerar in 3:an i parentesen enligt den första räkneregeln vid multiplikation av parenteser.

Hur räknar man med Nollproduktmetoden?

Eftersom vi vet att produkten är 0 så måste det i vårt exempel gälla att antingen så är x = 0 eller också är (x - 3) = 0. vilket ger oss att x = 0 är en lösning på ekvationen. vilket ger oss att om x = 3 så har vi en lösning på ekvationen, eftersom 3 - 3 = 0.