:

Hur långt mellan Takreglar?

Innehållsförteckning:

  1. Hur långt mellan Takreglar?
  2. Hur långt mellan Ströläkt?
  3. Hur många takstolar behöver jag?
  4. Får man göra egna takstolar?
  5. Hur långt mellan Väggreglar?
  6. Hur mycket vikt klarar en regel?
  7. Hur långt ska Takpannan sticka ut?
  8. Vilket är det maximala måttet mellan underkant Takfotsläkt och överkant första Bärläkten?

Hur långt mellan Takreglar?

Montera reglarna med max.

Hur långt mellan Ströläkt?

Utförande. Ströläkt monteras i takets lutningsriktning med ≤ 600 mm centrumavstånd, vid gavel ≤ 100 mm från vindskiva. Den nedersta bärläkten monteras på högkant. Övrig bärläkt monteras på lågkant med 375 mm centrumavstånd (läktavstånd).

Hur många takstolar behöver jag?

Hur många takstolar som behövs beror helt och hållet på hur långt taket är och hur byggnaden är konstruerad i stort. Det vanligaste avståndet mellan två takstolar är 1,2 meter från den ena takstolens centrum till den andra takstolens centrum, vilket förkortas c/c.

Får man göra egna takstolar?

Vissa bygger sina takstolar själv, andra beställer prefabricerade takstolar. Takstolarna tillhör de bärande delarna i takets konstruktion. Det är takstolarna som håller uppe taket och de utgör primärbärverket. Takstolar går att bygga själv, men det är vanligare att man köper dem prefabricerade.

Hur långt mellan Väggreglar?

Mät avståndet mellan golv- och takreglarna. Såga till nya väggreglar som är ca 1 mm längre än det avståndet. Kläm nu fast väggreglarna i spänn mellan golv och takregeln. Om skivorna du använder är 900 mm breda ska c-avstånd mellan reglarnas mitt vara hälften, d.v.s. 450 mm.

Hur mycket vikt klarar en regel?

För 45 regel: ca 150 kg. För 170 regel: ca: 2000 kg.

Hur långt ska Takpannan sticka ut?

Pannan skall skjuta utlångt att regnvatten kan rinna direkt ner i hängrännan, i normalfallet är det 30-50 mm ut över takfoten. Montera den översta bärläkten vid taknocken. Placeringen av den övre bärläkten i förhållande till nockbrädan på- verkas av takets lutning.

Vilket är det maximala måttet mellan underkant Takfotsläkt och överkant första Bärläkten?

Om man ej har tillgång till någon panna så lägg ett läktavstånd på 340 mm, mätt mellan underkant takfotsläkt till överkant första bärläkt, se bild 2. Detta är ett bra universalt mått som passar de flesta tak. Mät och spika fast den nedersta bärläkten.