:

Hur djupt är det i Kalmarsund?

Innehållsförteckning:

  1. Hur djupt är det i Kalmarsund?
  2. Vad heter sundet mellan Öland och fastlandet?
  3. Är Öland en egen kommun?
  4. Hur djupt är det under Ölandsbron?
  5. Vilket landskap är störst till ytan?
  6. Vilken stad är störst på Öland?
  7. Vad heter sundet mellan Öland och Småland?
  8. Var är Öland som bredast?

Hur djupt är det i Kalmarsund?

Utgrunden, Kalmarsund[redigera | redigera wikitext] Det södra ligger på omkring tre meters djup och det norra på cirka fyra meter.

Vad heter sundet mellan Öland och fastlandet?

Öland är en ö som ligger i Östersjön utanför Sveriges sydöstra kust. Öland är Sveriges minsta landskap. Mellan Öland och fastlandet finns ett ca 6 km brett sund, Kalmarsund.

Är Öland en egen kommun?

Kommuner från 1971 I samband med valet till Europaparlamentet den genomfördes en ny lokal folkomröstning om ett förslag till sammanläggning av öns båda kommuner till en Ölands kommun.

Hur djupt är det under Ölandsbron?

Den är en 6 072 meter lång balkbro och har en segelfri höjd på 36 meter och en fri brobredd på 13 meter. Högsta höjd 41,69 meter, lägsta höjd 6,65 meter....Ölandsbron[redigera | redigera wikitext]

Konstruktionsdata
Total längd6 072 meter
Bredd13 meter
Höjd41 meter
Underhålls avTrafikverket

Vilket landskap är störst till ytan?

Lappland är med sina 109 702 km² Sveriges största landskap och har drygt 90 000 invånare. I Lappland ligger Kebnekaise, Sveriges högsta berg, som är 2 111 meter över havet. Största tätorten i Lappland är Kiruna, som mellan 19 med sina 20 000 kvadratkilometer räknades som världens till ytan största stad.

Vilken stad är störst på Öland?

Färjestaden är med sina drygt 6 000 invånare (centrala delen) den största tätorten på Öland, större än de båda centralorterna Borgholm och Mörbylånga.

Vad heter sundet mellan Öland och Småland?

Sex fakta om Kalmarsund: Kalmarsund är gränsen för när sill kallas strömming och tvärsom. Norr om sundet kallas fisken strömming – söderut är namnet sill. Smalast är sundet mellan Skäggenäs på fastlandet och Störa Rör på Öland (3 kilometer). Bredast är sundet vid Ölands norra udde (22 kilometer).

Var är Öland som bredast?

Bilden: Väderkvarnsrad vid Lerkaka på östra sidan av ön. Öland är Sveriges minsta landskap och här kryllar naturreservat, sevärdheter och rekreationsmöjligheter. Öland är Sveriges näst största ö, 137 km lång och 16 km på bredaste stället, totalt 1344 kvadratkilometer.