:

Hur stort blir ett äppelträd?

Innehållsförteckning:

  1. Hur stort blir ett äppelträd?
  2. Kan man plantera ett äppelträd?
  3. Hur djupt ska man plantera ett äppelträd?
  4. Vilken grundstam äppelträd?
  5. Är äppelträd Självpollinerande?
  6. Vilket gödsel till äppelträd?
  7. Vilken tid på året planterar man äppelträd?

Hur stort blir ett äppelträd?

Det finns cirka 7500 registrerade äppelsorter i världen. Äpplet växer på äppelträd, som även kallas för trädgårdsapel. Trädet blir cirka 5-12 meter högt och blommar i maj-juni.

Kan man plantera ett äppelträd?

Äppelträd växer bäst på soliga och varma platser. Jorden ska vara rik på mull, näringsrik och väldränerad. Om du planterar fler än ett äppelträd ska du plantera dem med 4 meters avstånd emellan. Ditt nya äppelträd ska helst planteras i en fyrkantig grop för att undvika rotsnurr, cirka 50 × 50 centimeter.

Hur djupt ska man plantera ett äppelträd?

Låt plantan stå i en hink med vatten för att bli riktigt genomvattnad medan du gräver planteringsgropen, som bör vara minst 80 cm bred och lika djup.

Vilken grundstam äppelträd?

SVAGVÄXANDE GRUNDSTAM – ÄPPLE Den vanligaste grundstammen till äppelträd som säljs till hemträdgårdsodlare är A2, en härdig svensk grundstam som ger kraftigväxande träd. Ett helt annat växtsätt och utseende får träd som är ympade på en svagväxande grundstam. Träden blir små, lättplockade och ger skörd i tidig ålder.

Är äppelträd Självpollinerande?

Äppelträd behöver pollineras med pollen från en annan äppelsort, en s.k korspollinering för att det ska bli äpplen, men alla äppelträd kan inte pollinera varandra. I tättbebyggda områden finns oftast flera andra äppelsorter och insekterna sköter pollineringen genom flyga mellan dina och grannarnas träd.

Vilket gödsel till äppelträd?

Träd i skördeåldern gödslar man årligen. På våren då trädens tillväxt kommer igång ger man kvävehaltig gödsel. Ett naturenligt specialgödselmedel är Naturgödsel för Bär och Frukt, som ges 2–3 liter/träd. Också Naturgödsel och Universalgödsel passar för vårgödsling.

Vilken tid på året planterar man äppelträd?

Val av träd, tidpunkt och läge Äppelträd kan planteras både höst och vår. Vid plantering av barrotade träd är det viktigt att träden befinner sig i fullständig vila. Rotsystemet får absolut inte torka ut under någon del av planteringsarbetet.