:

Vad innebär en dränering?

Innehållsförteckning:

  1. Vad innebär en dränering?
  2. Kan man dränera själv?
  3. Hur gör man när man dränerar?
  4. Hur länge håller en dränering?
  5. Hur djup ska en stenkista vara?
  6. Vilken makadam till dränering?

Vad innebär en dränering?

Att dränera innebär förenklat att man gräver ett dike mellan huset och marken, sedan förses ytterväggarna med s.k. isodränskiva och marken med ett dräneringsrör. Vad dessa produkter gör är att de leder bort fukten via isodränskivan, ner i dräneringsröret som i sin tur leder fukten bort från huset.

Kan man dränera själv?

Självklart går det att dränera själv runt huset. Men tänk på att det är ett drygt jobb, om även om man har tillgång till grävmaskin och lastbil. – Det är fruktansvärt mycket jord som man gräver upp. Altaner ska flyttas och grävas under.

Hur gör man när man dränerar?

Oftast läggs en dräneringsduk under slangen och lite grus. Duken viks sedan upp ovan slangen, som omges helt av grus. Dräneringsslangen tar hand om det vatten som kommer underifrån och det vatten som tränger neråt i marken. ... Dagvattenledningarna dras och läggs så att vattnet leds bort från husgrunden.

Hur länge håller en dränering?

På frågan ”hur länge en dränering håller” svarar vissa mellan 10-15 år, medan andra i sin tur anser att en omdränering är nödvändig först efter 20-50 år.

Hur djup ska en stenkista vara?

Den ska ner 140 cm i marken. Avloppet ska ligga minst 70 cm under jord. Förr i världen byggde man stenkistor genom att dumpa en mängd sten i ett hål i marken. Numera använder man oftast regnvattenkassetter av plast.

Vilken makadam till dränering?

Makadam 8/16 är dränerande. Används exempelvis till platta på mark, dränering och garageinfarter. Makadam 16/32 är dränerande. Används exempelvis till platta på mark och även till täckdikning.