:

Hur mycket mellanrum mellan tavlor?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket mellanrum mellan tavlor?
  2. Hur sätter man upp tavlor rakt?
  3. Vilken storlek på tavla?
  4. Hur många tavlor på en vägg?
  5. Hur stor tavla över soffa?
  6. Kan man ha för mycket tavlor?
  7. Vad hänger man upp tavlor med?
  8. Kan man spika i gips?
  9. Hur högt hänga upp tavlor?
  10. Hur högt ska man hänga tavlor?

Hur mycket mellanrum mellan tavlor?

Beroende på hur högt du har i tak så brukar det ligga på mellan 120-140 centimeter. Mät hur hög din tavla är och dela det måttet med tre. Dra av en tredjedel av tavlan från mitten av din vägg. Det talet som du nu fick fram ska vara i underkant med tavlan när du hänger den på väggen.

Hur sätter man upp tavlor rakt?

Om du har stora tavlor brukar det vara bäst att hänga tavlorna efter baslinjen. Alltså i linje med underkanten på tavlorna. Lagom avstånd från golv, beroende på takhöjd och tavlornas storlek, brukar vara på mellan 0,8 till 1,4 meter. Håll alltid samma avstånd mellan dina tavlor, för att skapa ett mindre rörigt intryck.

Vilken storlek på tavla?

Välj rätt storlek på dina tavlor och posters På en stor vägg får du tänka att du behöver en större tavla som blir ett blickfång på väggen eller så kan du gruppera flera mindre tavlor och posters till en helhet. Testa dig fram vad som passar och var kritisk.

Hur många tavlor på en vägg?

Hur många tavlor som är lagom på en vägg, är en smaksak och beror på många olika faktorer. Väggens storlek, tavlornas storlek och rummets form är såklart saker som spelar roll. Men även om du vill ha en livfull eller stillsam känsla i rummet spelar in.

Hur stor tavla över soffa?

Ska du hänga en eller flera tavlor över en möbel, som t ex en soffa, så kan du utgå från möbeln (istället för golvet). Ca 15-20 cm ovanför brukar bli snyggt – lite beroende på hur stora dina tavlor är. Var noga med att inte hänga tavlorna för högt mot taket, utan låt den bra bit av väggen skilja dem åt.

Kan man ha för mycket tavlor?

En vanlig miss är att man hänger tavlorna för högt upp på väggen, vilket skapar en obalans som stör intrycket. Det går också att hänga tavlorna för lågt. Ett vanligt ställe där det senare misstaget händer är ovanför soffan, tänk på att man ska kunna luta sig bakåt utan att slå huvudet i en ram.

Vad hänger man upp tavlor med?

Vi säljer flera olika upphängningsanordningar för betongvägg – tavelkrokar, självhäftande spikar och skruv/plugg. Beroende på hur tung tavlan du ska hänga är, kan du välja mellan våra alternativ. Vi rekommenderar att du använder skruv och plugg för tyngre tavlor och självhäftande spik eller tavelkrok för de lättare.

Kan man spika i gips?

Det unika, patenterade, systemet Nail It Indoor ersätter skruv med spik och ger det mest effektiva och ergonomiska montaget av gipsskivor i innerväggar. Med Nail-It Indoor spikar man snabbt och ergonomiskt hårdgipsskivor mot en specialregel med dubbla flänsar.

Hur högt hänga upp tavlor?

Gyllene snittet

  1. Utgå från väggens mitthöjd (140 cm från golvet brukar vara lagom)
  2. Mät ut höjden på tavlan.
  3. Dividera tavlans höjd med 3.
  4. Dra ifrån detta tal från mitthöjden (140 cm minus en tredjedel av tavlans höjd)
  5. Det tal du får fram är avståndet från golvet till tavlans underkant.

Hur högt ska man hänga tavlor?

Se till att hänga tavlorna i rätt höjd Många gör misstaget att hänga upp tavlor i fel höjd och då oftast för högt upp. En tumregel är att tavlornas mittpunkt är ungefär på en höjd av 140-145 centimeter från golvet, då detta motsvarar en genomsnittlig ögonhöjd.