:

Vilket år invigdes Ölandsbron?

Innehållsförteckning:

  1. Vilket år invigdes Ölandsbron?
  2. Vad består Ölandsbron av?
  3. Vilket datum invigdes Öresundsbron?
  4. Vilka byggde Ölandsbron?
  5. Hur många byggde Ölandsbron?

Vilket år invigdes Ölandsbron?

Septem Ölandsbron/Opened Ölandsbron invigdes den 30 september 1972 och var Europas längsta bro ända till 1998. Den är en 6 072 meter lång balkbro och har en segelfri höjd på 36 meter och en fri brobredd på 13 meter. Efter 45 år i tuff havsmiljö behöver bron nu renoveras. bsv har fått uppdraget som byggledare för reparationen av Trafikverket.

Vad består Ölandsbron av?

Högsta höjd 41,69 meter, lägsta höjd 6,65 meter. Bron är byggd av armerad betong i 155 spann varav högbrodelen i 6 spann om 130 meters spännvidd. Den är Sveriges längsta bro, om man bara jämför de brodelar som befinner sig på svenskt territorium (Öresundsbron, som är längre, är delvis byggd på danskt territorium).

Vilket datum invigdes Öresundsbron?

Øresund Bridge/Opened

Vilka byggde Ölandsbron?

Skånska Cementgjuteriet konstruerade och byggde Ölandsbron. Den legendariske brokonstruktören Stanley Gustafsson ritade bron. Det första spadtaget på fastlandssidan togs den 30 december 1967 av dåvarande kommunikationsminister Svante Lundkvist.

Hur många byggde Ölandsbron?

Gustavsson och Schyfferts svar var stycken. Vägverket brukar uppskatta att den korrekta siffran ligger runt 20 0001. Vi ölänningar brukar skämtsamt svara att det inte finns några bultar i Ölandsbron över huvud taget, utan att bron istället byggdes med skruv och spik, men det är ju såklart inte sanning.