:

Hur bred är en standard ytterdörr?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bred är en standard ytterdörr?
  2. Hur stor är en vanlig innerdörr?
  3. Hur stor ska en dörr vara?
  4. Hur bred är en pardörr?
  5. Hur hög är en karm?
  6. Vilken Karmbredd?

Hur bred är en standard ytterdörr?

Dörrar i vanliga bostäder har oftast modulmåttet 10×21. Därefter kommer måttet 9×21 som även det är förhållandevis vanligt. Men självklart finns det även undantag och variationer. Detta gäller inte minst på de riktigt gamla husen där dörrarna byggdes på plats och kan ha helt individuella mått.

Hur stor är en vanlig innerdörr?

Enkeldörrar

ModulDörrbladsmåttKarmyttermått
10 x 209 mm9 mm
7 x 216 mm6 mm
8 x 217 mm7 mm
9 x 218 mm8 mm

Hur stor ska en dörr vara?

Det är faktiskt bara ett Allmänt råd att passagemåttet bör vara minst 80 cm vid bl. a entré och badrum, Allmänna råd är inte bindande utan ger rekommendationer och hur man kan eller bör göra.

Hur bred är en pardörr?

De vanligaste måtten på pardörrar är en bredd mellan 1 cm och höjd mellan 2 cm. Enkeldörrar oftast runt en meter bred och mellan 2 cm höga.

Hur hög är en karm?

I dörrbranschen talas det om modulmått. Dessa mått anger hålet i väggen där karmen skall monteras. Är hålet exempelvis 9 mm (bredd x höjd) så är modulmåttet 9×21. För att det skall finnas utrymme att justera karmen, tillverkas samtliga våra dörrar och karmar med justermån.

Vilken Karmbredd?

Vanligtvis när det inte är alltför tjocka väggar, upp till runt 145 mm brukar man ofta välja karmdjup som följer väggtjockleken. Upp till 200 mm finns möjligheten till fulldjup karm (170 mm vid fanérad karm), men över det måste karmen salas på för att hela dörrhålet ska täckas.