:

Hur ska en utrymningsplan se ut?

Innehållsförteckning:

  1. Hur ska en utrymningsplan se ut?
  2. Vilka utrymningsvägar ska finnas i offentliga lokaler?
  3. Är det krav på brandstege?
  4. Hur ofta ska man ha brandövning?
  5. Vad ska finnas med på en utrymningsplan?

Hur ska en utrymningsplan se ut?

Utrymningsplanen ska vara tydlig och informativ. Den hjälper personer att på ett säkert och snabbt sätt utrymma lokalen. En utrymningsplan ska placeras synligt och hjälper människor att hitta ut när ett larm med integrerat utrymningslarm aktiveras.

Vilka utrymningsvägar ska finnas i offentliga lokaler?

Utrymningsvägarna ska utgöras av dörrar som är minst 0,80 meter breda och minst 2,00 meter höga i öppningen. Gångstråk före och efter utrymningsväg ska vara minst 0,90 meter breda. Om personantalet överstiger 150, ska bredden i och till utrymningsvägar vara minst 1,20 meter.

Är det krav på brandstege?

Behöver jag ha en brandstege monterad på min villa? Om fönstrets underkant är mer än 5 meter från marken ska det finnas en utvändig trappa eller fast stege utformad enligt SS 831340, och som leder till säker plats. Om det är mindre än fem meter väljer du själv om du vill komplettera med ex stege.

Hur ofta ska man ha brandövning?

Hur ofta bör man ha en brandövning? Normalt sett räcker det att genomföra en gemensam brandövning per år. Testa alla brandvarnare med rök, informera de boende om utrymningsplanen och hur de kan förebygga att bränder bryter ut. På så sätt minimerar ni risken för olyckor.

Vad ska finnas med på en utrymningsplan?

Planen ska visa utrymnings- vägar, hur och när man larmar räddningskår eller annan hjälpinstans. Den ska också ange var manuella larm- utlösningsdon finns och visa var återsamlingsplatsen är. I vissa lokaler ställs krav på att larm och detektorer ska finnas.