:

Är vätgas bra?

Innehållsförteckning:

  1. Är vätgas bra?
  2. Kan vätgas vara framtidens bilbränsle?
  3. Vad är fördelen med vätgas?
  4. Vad är dåligt med vätgas?
  5. Vad är nackdelen med vätgas?
  6. Är vätgas farligt för miljön?
  7. Hur funkar en bränslecellsbil?

Är vätgas bra?

Vätgas kan användas som bränsle i en vanlig förbränningsmotor. En fördel jämfört med traditionella bränslen som bensin är att vätgasen mest ger vattenånga vid förbränningen, ingen koldioxid. Andra avgaser som kväveoxider kan dock uppstå, på samma sätt som i en bensin- eller dieselbil.

Kan vätgas vara framtidens bilbränsle?

Men de elektriska fordonen är mycket konkurrenskraftiga för kort- och medeldistanstransporter och därför utvecklas vätgasdrift nu för tyngre användningsområden, som exempelvis sjöfart och tunga lastbilar, där vätgas ger längre räckvidd och lättare fordon jämfört med batterier.

Vad är fördelen med vätgas?

Fördelen med vätgas är att det går snabbt att tanka, bara några minuter, jämfört med elbilen. Överskottsvärmen från bränslecellen kan användas för att värma kupén. ... Bränsleceller tar nämligen skada av korta stopp och batterier används även för att lagra energi från inbromsningar.

Vad är dåligt med vätgas?

Vätgas kan lagras som komprimerad, flytande eller som bunden i metallstruktur (metallhydrid). Det stora problemet är att mycket av vätgasen tyvärr går förlorad i både transport och lagrings processen.

Vad är nackdelen med vätgas?

Väte är det lättaste grundämnet och består bara av en proton och en elektron. Det gör att vätgasmolekylen är väldigt liten, och därmed svår att lagra. Molekylerna kan slinka ut genom pyttesmå hålrum. En annan nackdel är att vätgas i princip inte finns naturligt, utan måste framställas.

Är vätgas farligt för miljön?

Brittiska The Guardian har tagit del av nya forskningsrön där forskare varnar för att vätgas kan vara skadligt för miljön eftersom det kan öka vårt beroende av fossila bränslen. Man rekommenderar i stället helt elektrifierade bilar och värmesystem.

Hur funkar en bränslecellsbil?

Bränslecellsbilen är en sorts elbil med elmotor, men i stället för att ha batterier producerar bilen sin egen el i en så kallad bränslecell med hjälp av vätgas. I bränslecellen möter vätgasen syre från luften. Under den kemiska processen frigörs elektroner som börjar röra sig och ger upphov till en ström – alltså el.