:

Kan man bli av med hälsporre?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man bli av med hälsporre?
  2. Vad är plantar fasciit?
  3. Hur verkar hälsporre?
  4. Varför läker inte hälsporre?
  5. Varför får man plantar fasciit?
  6. Kan man springa med plantar fasciit?
  7. Kan plantar fasciit bli kronisk?

Kan man bli av med hälsporre?

Hälsporren beror på att du har överbelastat senan i hålfoten. Besvären beror ofta på att du har gått eller sprungit för mycket i skor som inte varit anpassade för det. De brukar gå över med tiden, men det kan ta lång tid. De flesta är bra efter ett år.

Vad är plantar fasciit?

Plantarfascian är en tjock bindvävsplatta som löper längs hela fotens undersida, från hälbenet fram till tårna. Om man springer eller står för mycket kan plantarfascian överbelastas, vilket leder till små bristningar i vävnaden.

Hur verkar hälsporre?

Smärtan kommer av att fästet på hälen från fotens senplatta i hålfoten blir överbelastat. Ibland växer det in kalk i fästet som sedan kan ses som ”sporren” på röntgenbilden. Den uppkommer oftast som en klassisk överbelastning efter alltför snabb stegring av promenader eller löpning.

Varför läker inte hälsporre?

Om man lider av symtom som vid hälsporre och smärtan inte har avtagit på två till tre veckor trots vila från provocerande aktivitet bör man söka vård hos en fysioterapeut eller läkare. Det kan vara av värde att tidigt få hjälp med aktivitetsmodifiering och avlastning för att påskynda läkningen.

Varför får man plantar fasciit?

Plantar fasciit är en överbelastningsskada och det som drabbas är plantarsenans fäste på hälbenet. Orsakerna till tillståndet kan vara många: nedsjunkna fotvalv, för lång tids belastning på hårda underlag och/eller felaktiga skor. Samtliga dessa kan bidra till att skapa ett för stort tryck på senans fäste på hälbenet.

Kan man springa med plantar fasciit?

Till en början är det extra viktigt att minska på eller vila från provocerande aktiviteter såsom löpning och längre promenader om detta provocerar smärtan. Det kan också vara bra att använda skoinlägg, hälkoppar, tejpning och bra skor för att avlasta skadan.

Kan plantar fasciit bli kronisk?

Plantarfasciit karaktäriseras av partiella bristningar och senvävnadsskador i plantarfascian. Det leder till en kronisk inflammation och en degeneration av plantarfascians infästning. Ibland bildas en påbyggnad av ben i fästet vid calcaneus, denna kallas hälsporre.