:

Kan vuxna få höstblåsor?

Innehållsförteckning:

  1. Kan vuxna få höstblåsor?
  2. Varför får man höstblåsor?
  3. Kan man gå till dagis med höstblåsor?
  4. Hur läker höstblåsor?
  5. När smittar inte höstblåsor?

Kan vuxna få höstblåsor?

Höstblåsor är en virusinfektion som är vanligast hos barn under tio år, men även vuxna kan få sjukdomen. Infektionen orsakar blåsor framför allt i munnen. Blåsorna kan vara besvärliga, men går över av sig själv inom en vecka.

Varför får man höstblåsor?

Vad orsakar höstblåsor och hur sprids det? Sjukdomen orsakas av virus tillhörande enterovirusgruppen. Man blir smittad genom nära kontakt med redan sjuka, som utsöndrar virus via näsa och svalg. Möjligen kan smitta också ske via avföringen.

Kan man gå till dagis med höstblåsor?

En del barn får inga besvär. Det är därför svårt att stoppa smittan genom att hålla barn med blåsor hemma. Hur barnet mår avgör om hen ska vara hemma. Barn kan vara på förskolan om de mår bra, kan äta och inte har feber.

Hur läker höstblåsor?

Symptomen av höstblåsor brukar läka av sig själva och det behövs oftast ingen behandling. Däremot kan det krävas vissa typer av medicin för att lindra smärtan från blåsorna eller för att minska hög feber.

När smittar inte höstblåsor?

Höstblåsor smittar mest under de första dagarna innan själva blåsorna kommer, därför är det svårt att hindra smittan från att spridas.