:

Kan man bli personlig assistent till anhörig?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man bli personlig assistent till anhörig?
  2. Hur fungerar personlig assistans?
  3. Vad är assistansersättning?
  4. Är assistansersättning skattefri?
  5. Vem kan starta Assistansbolag?

Kan man bli personlig assistent till anhörig?

Assistansmottagare har ända sedan LSS och assistansersättningen infördes 1994 haft möjlighet att ha både anhöriga och utomstående som personliga assistenter. ... Till skillnad från många andra yrken arbetar personliga assistenter ofta få timmar per vecka. Det gäller framför allt de utomstående assistenterna.

Hur fungerar personlig assistans?

Personlig assistans innebär att ett antal personer hjälper dig med sådant som du inte kan göra själv. Assistenterna hjälper dig med det som kallas grundläggande behov. Det kan vara att du behöver hjälp med att tvätta dig, äta, klä av dig och klä på dig, andas och gå på toaletten.

Vad är assistansersättning?

Statlig assistansersättning är en av flera olika sorters stöd som personer med funktionsnedsättning kan ha rätt till. Lagen slår fast att just detta stöd är till för att hjälpa de som behöver hjälp med sex specifika behovsområden i mer än 20 timmar i veckan för att kunna leva ett liv som andra.

Är assistansersättning skattefri?

Assistansersättningen är skattefri för dig som har rätt till assistans. Ersättningarna som betalas ut till de personliga assistenterna är däremot skattepliktiga. själv anställa dina personliga assistenter.

Vem kan starta Assistansbolag?

För att ett företag ska få tillstånd att bedriva personlig assistans krävs att den som söker tillstånd kan visa att ägare och ledning har tillräcklig kunskap och erfarenhet. Företagets företrädare ska kunna visa att de sammantaget har kunskaper om vilka krav som ställs enligt LSS och annan relevant lagstiftning.